CASTELL DE BELLVER, 7 de juliol a les 21:30

Dimitrie Cantemir. El Llibre de la Ciència de la Música

Les músiques Otomanes en diàleg amb les tradicions Armènies, Gregues & Sefardites

Jordi Savall – Viella d’arc & Rabec

Dimitri PsonisOud, Santur, Saz i Percussió

VENDA ANTICIPADA:
TOT CLÀSSIC (Costa de la pols, 16 B. Tel. 971713369)
MUSICASA CONSERVATORI (Sant Francesc de Sales, 16. Tel. 971498299).
NOVES  ENTRADES NUMERADES DE PATI A LA VENDA A INTERNET!!!
VENDA ONLINE: https://www.4tickets.es/Euroclassics/public/janto

PROGRAMA

I
Makam « Uzzäl ussles Darb-i feth » – Dervis Mehmed, Mss. D. Cantemir (209)
La rosa enflorece – Maciço de rosas – Sefardita (I. Levy I.59, III.41)
Alagyeaz & Khnki tsar – Tradicional (Armènia)
Koniali
– Cançó dansada turca & grega

II
El Rey Nimrod – Sefardita
Ta xyla (grec) / Çeçen ki zi (turc)
O’h intsh anush – Plany armeni
Der makam-i Uzzäl Sakîl “Turna” Semâ’î – Mss. D. Cantemir (324)
______________________________

III
Hisar Agir Semai – Plany otomà
Al aylukhs – Cançó & dansa armènia
Taksim (santur)
Der makam-i Räst “Murass’a” usules Düyek - Mss. D. Cantemir (214)
Hermoza muchachica
Sefardita – Taksim

IV

Paxarico tu te llamas – Sefardita (Sarajevo)
Hov arek – Plany armeni
Taksim
Der makam-i Hüseyni Sakil-i Aga Riza – Mss. D. Cantemir (89)

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989). Ha gravat més de 170 Cd’s, els últims anys sota el segell discogràfic Alia Vox (fundat per Montserrat Figueras i Jordi Savall el 1998). Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i amb la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (1991) ha rebut un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” (1988), la “Creu de Sant Jordi” (1990), “Membre d’honor del Konzerthaus” de Viena (1999), “Medalla d’Or” del Parlament de Catalunya (2003) i “Doctor Honoris Causa” per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat “Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural” i juntament amb Montserrat Figueras varen ser investits “Artistes per la Pau” dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO. L’any següent fou nomenat novament “Ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació” per la Unió Europea. Una de les darreres publicacions, el llibre-disc Jérusalem. La Ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre, ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi “Orhphée d’Or” de l’académie du disque lyrique 2008, el “Caecilia Prix 2008”, el “Schallplattenkritik 2009” i el “Midem Classical Awards 2010” com a millor disc de música antiga

L’any 2009 Jordi Savall rep el “Premi Nacional de Música” atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc Jerusalem, al mateix any que rep el premi “Händelpreis der Stadt Halle 2009” a Alemanya. Al 2010 ha rebut de la Real Academia de las Artes y las Ciencias-Premios de la Música el premi al “Millor Intèrpret de Música Clàssica” pel disc The Celtic Viol, i el mes de març de 2010 li ha estat atorgat el premi “Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010”, premi Praetorius de Música del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria “Internationaler Friedensmusikpreis” (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana. El llibre-disc Dinastia Borgia. Església i Poder al Renaixement ha rebut recentment el premi “Grammy Award 2011” en la categoria “Best Small Ensemble Performance” i el premi al millor disc de música antiga 2011 atorgat pel jurat de l’International Classical Music Awards (ICMA).
Jordi Savall acaba de ser elevat a la categoria de “Commandeur des Arts et des Lettres” i “Chevalier” pel Ministeri de Cultura francés; i darrerament el prestigiós Premi Léonnie Sönning 2012, considerat el premi Nobel de la música. “Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comuna infinitament diversa. És un home pel nostre temps” (The Guardian, 2011).

DIMITRI PSONIS oud, santur, saz i percussió
El viatge musical de Dimitri Psonis comença a Atenes, la seva ciutat natal, als 11 anys, amb la guitarra clàssica com a primer instrument. Molt aviat s’interessa pel “rebetico”, música popular tocada amb el buzuki. Als 18 anys estudia el santur amb el mestre Tasos Diakoyorgis, i al mateix temps, estudia composició amb el director d’orquestra i compositor Yannis Ioanidis.
Als 20 anys forma part del grup Opistodromiki Compañia, la cantant del qual era Elefteria Arvanitaki, tocant buzuki, santuri, marimba i el contrabaix. Posteriorment es  trasllada a Madrid on obté el títol superior de percussió en el conservatori d’aquesta ciutat. Estudia també pedagogia i més concretament el sistema Karl Orff. Amplia els seus estudis de percussió amb professors del conservatori d’Amsterdam, de marimba amb Robert Van Sice i cursos de vibràfon amb Gary Burton, música contemporània amb Yannis Xenakis i pedagogia amb Mari Tominaga.
Des de 1994 es centre en l’estudi i interpretació de músiques tant populars com clàssiques, de Turquia, Grècia, Iran… amb instruments de corda com l’oud, el saz, el santur, el lauto, el tar, la lira i de percussió com el riq, el bendir, el zarb entre d’altres.
El 1997 crea el seu propi grup Metamorphosis, que enregistra un CD sota el mateix títol (Premi Goldberg). És un grup obert, on participen uns 15 músics entre els quals destaquen Ross Daly i Pedro Estevan. Des d’aleshores han actuat en els festivals espanyols més importants. Durant 8 anys fou membre dels grups de Javier Paxarió i d’Eliseo Parra. Des del 2001 acompanya a Arianna Savall i des del 1993 a Maria del Mar Bonet. Ha col·laborat amb la companyia de dansa de Nacho Duato, Ibérica de danza amb la ballarina oriental Nesma. Ha col·laborat amb formacions de música antiga com l’orquesta barroca de Limoges, Speculum, mudejar i actualment amb Hespèrion  XXI.