Auditori del Conservatori, 3 de setembre a les 20:00

 El més internacional dels artistes catalans i un dels pares del moviment de revitalització de la música antiga torna a Palma per oferir el concert Folias & Romanescas acompanyat per Xavier Díaz-Latorre

VENDA ANTICIPADA: Musicasa Coservatori. C/ San Francisco de Sales, 16  Tel. 971498299

Compra tus entradas en GIGLON.COM

PROGRAMA

FOLIAS & ROMANESCAS

Diego Ortiz Folias & Romanescas

ca. 1510-1570

 

Tobias Hume Musicall Humors

ca. 1569-1645 A Souldiers March – Harke, harke

Good againe – A Souldiers Resolution

 
Gaspar Sanz Piezas para la Guitarra

Sec. XVII Jácaras – Canarios

Marin Marais Pièces de Viole

1656-1728 Prelude – Muzettes

L’Arabesque

* * *

Alfonso Ferrabosco Lessons to the Lyra-Viol

1578-1628 Coranto – Whay not here – La Cloche

 

Robert de Visée Musica per la Tiorba

S. XVII Chacona

Marin Marais Folies d’espagne

 

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989). Ha gravat més de 170 Cd’s, els últims anys sota el segell discogràfic Alia Vox (fundat per Montserrat Figueras i Jordi Savall el 1998). Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i amb la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (1991) ha rebut un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” (1988), la “Creu de Sant Jordi” (1990), “Membre d’honor del Konzerthaus” de Viena (1999), “Medalla d’Or” del Parlament de Catalunya (2003) i “Doctor Honoris Causa” per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat “Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural” i juntament amb Montserrat Figueras varen ser investits “Artistes per la Pau” dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO. L’any següent fou nomenat novament “Ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació” per la Unió Europea. Una de les darreres publicacions, el llibre-disc Jérusalem. La Ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre, ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi “Orhphée d’Or” de l’académie du disque lyrique 2008, el “Caecilia Prix 2008”, el “Schallplattenkritik 2009” i el “Midem Classical Awards 2010” com a millor disc de música antiga

L’any 2009 Jordi Savall rep el “Premi Nacional de Música” atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc Jerusalem, al mateix any que rep el premi “Händelpreis der Stadt Halle 2009” a Alemanya. Al 2010 ha rebut de la Real Academia de las Artes y las Ciencias-Premios de la Música el premi al “Millor Intèrpret de Música Clàssica” pel disc The Celtic Viol, i el mes de març de 2010 li ha estat atorgat el premi “Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010”, premi Praetorius de Música del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria “Internationaler Friedensmusikpreis” (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana. El llibre-disc Dinastia Borgia. Església i Poder al Renaixement ha rebut recentment el premi “Grammy Award 2011” en la categoria “Best Small Ensemble Performance” i el premi al millor disc de música antiga 2011 atorgat pel jurat de l’International Classical Music Awards (ICMA).
Jordi Savall acaba de ser elevat a la categoria de “Commandeur des Arts et des Lettres” i “Chevalier” pel Ministeri de Cultura francés; i darrerament el prestigiós Premi Léonnie Sönning 2012, considerat el premi Nobel de la música. “Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comuna infinitament diversa. És un home pel nostre temps” (The Guardian, 2011).

 

Xavier Díaz Latorre neix a Barcelona el 1968. Cursa estudis superiors de guitarra amb Oscar Ghiglia a la Musikhochschule de Basilea, on es diploma el 1993. Posteriorment, el seu interès per la música antiga el porta a l’estudi del llaüt de la mà d’en Hopkinson Smith a la Schola Cantorum Basiliensis. Ha cursat diversos cursos de direcció de cor així com un posgrau en direcció d’orquestra.

Ha esta guardonat amb diversos premis internacionals d’interpretació a Espanya i França.

Participa habitualment en els festivals internacionals més importants d’Europa, EUA, Sudamèrica i Asia. Forma part des de 1997 de prestigiosos grups de cambra i orquestres com Hesperion XXI, la Capella Reial de Catalunya, le Concert des Nations (dir.Jordi Savall). És fundador i director de Laberintos Ingeniosos, grupo vocal instrumental dedicat a la interpretació de la música hispànica dels Segles d’Or i membre fundador de La Terza Prattica, grup de cambra interessat en l’estudi i la interpretació de la música italiana dels segles XVII i XVIII.

Des de 1995 porta a terme una intensa activitat dins del món de l’òpera barroca, amb colaboracions amb les agrupacions especialitzades més importants, i ha treballat amb directors com René Jacobs, Jordi Savall, Attilio Cremonesi, Thomas Hengelbrock entre d’altres en els teatres més emblemàtics i prestigiosos de tot el món.  Xavier Díaz-Latorre porta a terme una intensa tasca pedagògica on dirigeix un projecte operístic anual a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) com Venus & Adonis de John Blow, l’Orfeo de Claudio Monteverdi, Selva encantada de amor de Sebastián Durón, Dido & Eneas d’Henry Purcell, entre d’altres.

Ha participat en més de 30 enregistraments per el segell discogràfic Alia Vox (dir.Jordi Savall), per Deutsche Harmonia Mundi, Alpha, així com per a nombroses cadenes de TV i ràdio europees, asiàtiques i americanes. En la seva faceta com a solista i director, el 2007 va començar a gravar amb el seu grup Laberintos Ingeniosos per el segell francès Zig-Zag Territoires, amb el que hi ha disponible un disc dedicat a les obres vocals de Sors i un altre disc dedicat als tonos humanos de Marín y música per a guitarra de Guerau. El 2013, el segell belga Passacaille va publicar l’enregistrament de l’Obra Completa de Francisco Guerau, àlbum amb que va guanyar el Premi al Millor Disc de Musica Clàssica dels Premis Enderrock 2013. El segell espanyol Cantus Records ha publicat el disc dedicat a Gaspar Sanz, i que ha obtingut el més prestigiós premi de la crítica francesa, un CHOC de Classica-Le Monde de la Musique i acaba de llençar internacionalment el disc La Guitarra dels Lleons, on utilitza quatre guitarres històriques del Museu de la Música de Barcelona, especialment restaurades per aquest projecte. Aquest mateix segell publicarà al 2016 el seu nou CD dedicad a Robert de Visée.

Ha creat la música per l’obra inèdita de Lope de Vega Mujeres y Criados en una coproducció del Teatro Español amb la Fundación Siglo de Oro – Pentación l’any 2015. Al 2016 treballa en la creació de la música per l’obra Trabajos de Amor Perdidos de William Shakespeare en una coproducció de la Fundación Siglo de Oro amb el Globe Theater de Londres.

És invitat regularment a impartir cursos en prestigioses escoles de música antiga internacionals com la Schola Cantorum Basiliensis, la Sibelius Academy de Helsinki o la Universitat South California (USC) a Los Ángeles. És professor titular d’instruments històrics de corda polsada, baix continu i música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a Barcelona.