23 de febrer · 20:30 h · Palau de Congressos de Palma

Carmina Burana màgica de Carl Orff

Mallorca · Palau de Congressos

VENDA D’ENTRADES

· Clica aquí per comprar les entrades online

· Oficines de Correus

· 2 h abans del concert al Palau de Congressos

 

Felipe Aguirre · Director

Orfeó l’Harpa d’Inca · Directora: Margalida Aguiló

Orfeó d’Alaró · Director: Lluís Forteza

Pro Musica Chorus de Sóller · Director: Pep Alarcón

Coro Ágora Portals · Directors: Frédérique Sizaret i David León

Francesc Blanco i M.ª Victòria Cortès · pianos

Máriam Guerra · Soprano

Víctor Jiménez · Contratenir

Lluís Sintes · Baríton

Ensemble de percussió Euroclàssics

Vídeodansa coreografiada i interpretada per Pasodós Dance Company

Eugènia Gallego · Realització de vídeo

 

Des de l’any 2004, EUROCLÀSSICS ha organitzat 30 funcions d’aquesta producció de Carmina Burana a Mallorca a escenaris com Auditòrium de Palma (en quatre ocasions), Auditori del Conservatori (en dues ocasions), Teatre Principal de Palma, Auditori de Manacor, Auditorium de sa Màniga (en tres ocasions), Auditori d’Alcúdia (en dues ocasions), Sala Palmanova, Teatre d’Artà, Claustre de Sant Domingo de Pollença (en dues ocasions), Auditori de Peguera, Església d’Alaró i Castell de Son Mas d’Andratx, sempre amb un èxit total d’assistència de públic i la majoria de vegades amb les sales completament plenes. A aquestes funcions han assistit més de onze mil espectadors durant a Mallorca. L’agost de 2008 s’ha estrenat a l’Auditorium de Palma la versió del concert amb projecció de videocreacions realitzades expressament per aquesta producció (videodansa, natura, escenes amb actors, etc) que es projecten a una gran pantalla en temps real i coordinades amb la música i que des de 2009 es presenta a Mallorca amb el títol de Carmina Burana Màgica i suposa un espectacle nou i impactant en una sort de concert visual.

Carl Orff (Munich 1895-1982) estrenà la popularíssima obra l’any 1937. Es basà en una col.lecció de cants goliardes (escrits per capellans de vida irregular) dels segles XII-XIII conservats en un còdix trobat a Beuern, Baviera. El significat del títol de l’obra és, per tant, ‘Cançons de Beuern’. En aquests poemes, escrits en llatí, francès i alemany, es construeixen elogis a l’amor, al joc i sobre tot, al vi i es satiritzen els estaments socials i eclesiàstics. La música escrita per Orff en el segle XX en plena bogeria nazi, està estructurada en forma de cantata escènica y a més de l’orquesrta i cors, intervenen solistes (soprano, tenor, baix), destacant l’abundant i esplèndida part de percussió. En la versió que avui escoltam, realitzada pel propi compositor, l’orquestra s’ha substituït per dos pianos, mantenint exactament la resta d’elements de l’obra original.

 

Felipe Aguirre · Director

Aguirre (1976) va realitzar formar-se al Conservatorio de la Universidad Nacional de Colombia, realitzant estudis de piano, direcció d’orquestra i composició. L’any 1997 va debutar als Estats Units com a pianista i va ingresar al Conservatori de Viena per a realitzar estudis de direcció orquestral i omposició. Poc després debuta en el panorama internacional com a director a Sud-Àfrica amb l’Orquestra Filharmònica de Ciutat del Cabo i cantants internacionals.

Des del 2004 va ser director convidat de l’Orquestra Filharmònica de Bogotà i de l’Orquestra Simfònica de Colombia, amb qui ha realitzat nombroses gires a nivell nacional i el 2005, va col·laborar amb l’Òpera de Balears en la producció de “La Fanciulla del West” de Puccini i va actuar com a solista de piano amb l’Orquestra Simfònica d’Innsbruck, Àustria.

Des del 2007 ha ampliat la seva activitat musical en els camps de la investigació i la composició, realitzant diversos cicles de conferències i seminaris i l’estrena d’obres orquestrals i pianístiques.

Ha estat director de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i de la Jove Orquestra Balear, i el 2009 va estrenar a Cuba les simfonies de Bruckner amb l’Orquestra Simfònica de la Havana.

Actualment és el director artístic del festival Formentor Sunset Classics.

 

 

Máriam Guerra · Soprano

La soprano de Jerez inicia la seva carrera de cant a l’Escola Superior de Cant de Madrid, sent premiada en diferents concursos nacionals i internacionals com el “Concurso Internacional La Brújula del Canto”. A més, ha rebut classes magistrals de grans veus de la lírica com Montserrat Caballé, Natalie Dessay o Ana Luisa Chova.

Entre els rols que ha interpretat destaquen la “Könnigin der Nacht” de Die Zauberflöte a la Sala de concerts “Compañía” de Madrid i la participació en Il Barbiere di Siviglia de Rossini en les produccions italianes als teatres Teatro Verdi de Pisa, Teatro Coccia de Novara, Teatro Goldoni de Livorno i el Teatro Giglio de Lucca.


 

 

 

 

 

 

Víctor Jiménez · Contratenor

El contratenor incia la seva carrera musical de la mà de la mezzosoprano Helena Escolano, formant-se en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Durant els seus anys de formació reb classes de mestres de la lírica com Carlos Chausson, Montserrat Caballé o Carlos Mena.

L’any 2012 va participar al 1er Concurs Internacional de Música Antica d’Àvila, on entra en contacte amb la interpretació històricament informada. A partir d’aquí el contratenor s’especialitzarà en aquest tipus d’interpretació musical, que es converitrà en la base de la seva carrera professional.

De fet, el 2015 és destacat entre els contratenors espanyols per la revista Opera Actual, i avui dia és un valorat intèrpret especialitzat en repertori vocal del segle XVIII.

Aquest 2017 ha realitzat concerts arreu del continent europeu, debutat a Polònia en el rol de Tullio de l’Arminio de Händel en el marc del prestigiós Opera Rara Festival i enregistrat la primera reposició mundial de l’oratori Adamo de Eva de Galuppi. A més, també ha participat i estat premiat a diferents concursos nacionals i internacionals.


 

 

 

 

 

Lluís Sintes · bariton

Nascut a l’illa de Menorca, debuta al Gran Teatre del Liceu l’any 1.992, escenari en el que ha sobrepassat amb escreix el centenar de representacions. També ha cantat en moltes ocasions al Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona.

El 1998 és convidat pel mític Lindsay Kemp a cantar Die Zauberflöte als Festivals de Peralada i Galicia. Al 1999 inaugura el nou Liceu interpretant la monumental Turandot que dirigí Núria Espert. Ha cantat també als millors teatres de l’estat espanyol, mentre que la seva carrera internacional el porta a debutar amb gran èxit al cèlebre Concertgebouw d’Amsterdam, Holanda, així com a França, Itàlia, Ucraïna, Andorra, Veneçuela, Perú, el Japó, la Xina i Estats Units.

La seva extensa discografia inclou: Turandot, Carmen, Hamlet, Manon, El paradís de les muntanyes, Contranit, Oda a Verdaguer, Garcia Lorca, De la tierra latina, Rèquiem de Benguerel, El Timbaler del Bruc, Ave Maria (amb el gran orgue de Maó). Per segells com: Virgin, TDK, EMI-Classics, RTVE-Música, Discmedi, Columna Música i Naxos.

 

Ensemble de percussió Euroclàssics

Amb una llarga experiència en l’àrea de percussió, el conjunt ha col·laborat en les més de 30 representacions de la Carmina Burana màgica d’Euroclàssics des de l’any 2004.

 

Cor Euroclàssics

Integrat majoritàriament per alumnes de cant del Conservatori, el cor ha col·laborat el 2008 en les 7 funcions del Carmina Burana a Mallorca.

 

Orfeó d’Alaró · Director: Lluís Forteza

Nascut al 1988, l’Orfeó d’Alaró neix sota la direcció de Lluís Forteza, ànima de la coral, i ofereix el seu primer concert per les festes de Sant Pere l’any 1989. L’Orfeó és membre de la Federació de Corals de Mallorca i de la Federació d’entitats corals de Catalunya, i el seu repertori es basa en el cant polifònic clàssic i popular, així com també en el cant profà i religiós de totes les èpoques.

 

Han actuat arreu de Catalunya, Menorca i Alemanya, i a Mallorca han recorregut també gran part del territori illenc. De la mateixa manera, han col·laborat amb altres corals com el Cor Salvesisrkut de Finlàndia, l’Orfeó Gracienc o la Coral Universitària. 

 

Orfeó L’Harpa d’Inca · Directora: Margalida Aguiló

Fundada el 1920 per Miquel Duran, els directors més destacats de l’agrupació han estat Jaume Albertí i Miquel Aguiló. L’any 1983, l’Orfeó entra a formar part de la Federació de Corals de Mallorca.

A més de múltiples i variades actuacions a Mallorca, la coral ha viatjat també a Menorca, Eivissa, Salamanca i Galícia. Així, el seu repertori comprèn tant música popular com polifonia culta, tant cants a capella com d’altres amb orgue, piano o orquestra. En concret, l’estudi i interpretació d’obres de compositors inquers és un dels eixos centrals de la coral, com ara les figures d’Antoni Torrandell i Bernat Salas.

Actualment, l’Orfeó L’Harpa d’Inca és una coral integrada per mig centenar de cantaires, i la seva directora és Margalida Aguiló.

 

Pro Musica Chorus de Sóller

Fundada per D.Joan Mateu sota el nom de Coral Polifònica de Sóller, el 1982 canvia a la denominació actual centra el seu repertori en obres romàntiques i impressionistes. És en aquesta època també quan participen per primera vegada en el I Festival de Música de Bunyola.

També ha estat director de la coral Carles Ponsetí, actual director d’Studium, amb qui treballen obres poc conegudes de diverses èpoques de la història de la música. Després de Ponsetí, és Antoni Aragón qui continua la tasca de direcció i inclou peces de caràcter folklòric i popular de les illes i del món al repertori de la coral.

El Pro Música Chorus de Sóller ha interpretat obres de diversos compositors i col·laborat amb altres agrupacions, a més de participar com a membre de les activitats que organitza la Federació de Corals de Mallorca.

Actualment el director del cor és Pep Alarcón, i destaquen les interpretacions de la coral arreu a Alemanya i França en diferents festivals i concerts. La coral està integrada per una trentena de músics que comparteixen la passió per la música i l’experiència en l’àmbit coral.

 

 

 

Cor Ágora Portals · Directors: Fredérique Sizaret i David León Fioravanti

El cor Àgora Portals és una agrupació vocal de veus blanques que neix l’octubre del 2008 al col·legi Ágora Portals International School i actualment l’integren una trentena de nens i nenes d’edats entre els 8 i 12 anys.

Tot i els pocs anys de vida de la coral, aquesta té un ampli recorregut, i el seu repertori conté obres des de l’època renaixentista fins el segle XXI. Així, han actuat a Mallorca, Calvià i Palma, i el desembre del 2011 van col·laborar amb la Banda Municipal de Palma a l’Auditori del Conservatori en el marc de la temporada de la Banda.

 

Duet Blanco-Cortès · Pianos

Format el 1994, el duet de pianistes ha realitzat nombrosos concerts com a solistes o amb acompanyament d’orquestra arreu de les Illes, la Península i Europa, sent guardonats en segon premi al concurs Art Jove l’any 1997.

Com a duet solista, ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, la Deutsch-Französische Kammerorquester i la Basel Festival Orquester, entre d’altres, interpretant obres per a dos pianos i orquestra de Bach, Mozar, Saint-Saëns i Bartok.

Han enregistrar dos CDs, un amb el segell ONA Digital, on s’hi troben els primers enregistraments mundials d’obres de Tintorer, Samper i Guinovart, entre d’altres, i l’altre CD amb obres per a piano sol i la primera edició de l’integral per a piano a quatre mans de Chopin amb el segell Unió Músics.

D’entre les seves produccions destaquen “Liliana i El carnaval dels animals”, “Pere i el llop” i “La Flauta Màgica”.

A més, en els últims anys el duet ha actuat al Festival de Primavera de Sofia (Bulgaria), a Roma i a Eslovènia. També destaca l’estrena el 2006 de l’espectacle “Danses del món” amb la companyia de dansa Pasodós. De la mateixa manera, van ser candidats al premi al millor intèrpret de música clàssica als “Premios de la música de la Academia de las Artes y las Ciencias de la música” per la reedició discogràfica del seu CD dedicat a l’obra de Pere Tintorer.