RECITAL D’ÒPERA I SARSUELA

Montserrat Martí Caballé – soprano

Luis Santana – baríton

Francesc Blanco – piano

VIDEO: MONTSE MARTÍ CANTA LUISA FERNANDA

8 de febrer de 2020 a les 19: 00 h

Palau de congressos de Palma. Auditori Mallorca

VENDA ONLINE D’ENTRADES

Programa

I

Gaetano Donizetti (1797-1848)
- L’amor mio
Gioachino Rossini (1792-1868)
- Bolero
- Ombretta sdegnosa
- La fioraia fiorentina
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
- La ci darem la mano (Don Giovanni)

Giaccomo Puccini (1858-1924)
- O mio babbino caro
Giuseppe Verdi (1813-1901)
- Di provenza il mar ilsuol (La Traviata)
- Dúo Violetta – Germont (La Traviata)

II
Fernando Obradors (1897-194 5)
- Del cabello más sutil
- En el pinar
Manuel de Falla (1876-1946)
- Nana
Carlos Guastavino (1912-2000)
-  El Sampedrino
Manuel Penella (1880-1939 )
- Todas las mañanicas (Don Gil de Alcalá)
Gerónimo Giménez (1852-1923)
- Me llaman la primorosa (El Barbero de Sevilla)
José Serrano (1873-194 1)
- Canción Hungara (Alma de Dios)
Federico Moreno Torroba (1891-1982)
- En mi tierra extremeña (Luisa Fernanda)

Montserrat Martí Caballé – soprano

Va realitzar el seu debut operístic a la Staatsoper d’Hamburg com Zerlina a Don Giovanni: “Cantà una Zerlina deliciosa” (Die Welt). “Fou una Zerlina amb una veu de soprano pura i sòlida” (Hamburguesa Anzeigen i Nachrichten) .. “La principal atracció de la nit va ser el debut de Montserrat Martí: una Zerlina impressionant. Una jove soprano amb una veu ben projectada i una sola tècnica ”(Das Opernglas).
De llavors ençà, ha tornat a Hamburg per a una altra sèrie de representacions de Don Giovanni. Va debutar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, com a Liu en Turandot, reflectit a la presa com “el naixement d’una estrella” (La Vanguardia – 29 d’octubre de 1999) i “el naixement d’una nova diva” (ABC – 28 d’octubre de 1999).
Alumna de ballet de Maya Plisetskaya, decideix alternar aquesta activitat amb els estudis de música i cant, participant en concrets benèfics com el Concert de Solidaritat per a Ruanda a la Catedral de Palma de Mallorca, en presencia de S.M. La Reina Sofía, al Festival de Hampton Court, en un concert benèfic de la Royal Collection Trust en presencia del seu Patró, el Príncep de Gales, i per a la Fundació Olga Havel, a favor dels nens discapacitats a Praga. Ha cantat a la Gran Sala d’Actes de la UNESCO de París, sota la direcció de Zubin Mehta.
Montserrat Martí ha cantat diversos concerts i recitals a Europa, entre ells a la Deutsche Oper de Berlín, Alte Oper de Frankfurt, Musikhalle d’Hamburg, Musikverein de Viena, Salle Gaveau de Paris, Festival Internacional de Música Castell de Peralada i Palau de la Música Catalana de Barcelona, Teatro Real de Madrid, Teatro Bolshoi de Moscú i Teatro Maryinsky (Kirov) de San Petersburgo. Igualment ha estat cantat el Rèquiem de Mozart, sota la direcció de Sir Neville Marriner i també ha agafat i cantat en concert amb Vangelis en el repertori creuat.
Fou elegida per les fundacions Leonard Bernstein i Jerome Robins com a protagonista (María) per a l’estrel a la Scala de Milán de West Side Story.
Va participar a la gala conmemorativa dels 100 anys de la Gran Sala del Conservatori Txaikovski de Moscú, junt a Yuri Bashmet, Shlomo Mints, Alexander Knyazev, Valery Gergiev, Orquestra i Cor del Teatre Maryinsky de San Petersburgo, així com al Festival de Pascua de Roma, al Royal Albert Hall de Londres, a la Deutsche Oper de Berlín, a la Filharmonia de Colònia i al Festival de Música de Peralada.
A les últimes temporades representades La Clemenza de Tito al Gran Teatre del Lliceo i al Palau de la Música de València, La Vièrge de Massenet al Théâtre Impérial de Compiègne, Zerlina a Don Giovanni a l’Opera de Palm Beach i Orfeo i Euridice a Barcelona. al Gran Teatre del Liceo, Despina de Così fan totes i Edgar de Puccini (rol de Fidelia) al Festival Euro Mediterrani de Roma, el paper d’Octavie al Cléopâtre de Massenet al Gran Teatre del Liceo de Barcelona, així com a Teatre Reial de Madrid i diversos concerts en la Konzerthaus de Viena i la Filharmonia de Colònia, entre d’altres. Ha debutat el paper protagonista de l’ Operapera Mireille de Gounod al palau del Rois de Majorque a Perpinyà, el paper de Musetta a La Boheme, debutava el paper protagonista de l’ Operapera Le Roi d’Ys i el rol de Glueu de l’ Operapera Medea. al Festival de Taormina. Recientment es van realitzar 10 representacions de Gianni Scchichi, amb l’ Operapera de Catalunya, va debutar el paper de Mimí de La Boheme a l’ Operapera de Tesaliniki i posteriorment fa amb l’ Operapera de Catalunya, va interpretar l’Himne de l’Expo de Saragossa en la seva inauguració, i realitzà una gira de diversos recitals i concerts per Europa entre els curts que es troben a la Filarmònica de Colònia, la Konzerthaus de Viena, la Filharmonia de Munic, la Musikhalle d’Hamburg, debutava el paper de Doña Elvira a l’òpera de Mozart Don Giovanni, el rol de Micaela a la Carme de Bizet, acabat d’interpretar el paper de Liu a Turandot amb l’ Operapera de Catalunya i properament debutarà el rol de Juliette a l’òpera de Gounod Romeo i Juliette.

Luís Santana – baríton
És un dels més respectats del panorama líric espanyol és especialista en Rossini i en cançó de cambra espanyola.
Ha actuat a les millors sales de concert i teatres d’Espanya. També ha realitzat concerts memorables a les principals catedrals davant els Reis d’Espanya i ha estat convidat a cantar al costat del llegendari Orfeó Donostiarra en presència de Sa Majestat la Reina Sofia.
Ha format part dels concerts Homenatges a Victòria dels Àngels, Teresa Berganza, Cristóbal Halffter, Antón García Abril i Pedro Lavirgen. Ha realitzat gires amb Nati Mistral i Paco Valladares
Ha cantat en la inauguració de “Les Edats de l’Home “de Toro i Cuellar al costat de Ainhoa Arteta, així com en la inauguració de la tardor musical Soriano i el Festival Internacional de Ubeda, Festival “Trobades amb Rosa Torrespardo “.
Juntament amb Paloma Gómez Borrero, ha realitzat actuació per totes les fundacions de Santa Teresa de Jesús, a les ciutats Roma, Milan, Nàpols, Pescara, Torino, Catània, Com, Parma, Bologna, Modena, Toulon, París, Viena, Lisboa,
Kíev, Lviv, Donetks, Odessa, Londres, Moscou, Sofia, Bucarest, Frankfurt, Berlín.
Ha interpretat diversos rols d’òpera com Malatesta, Fígaro, Sharpless, Germont, Belcore, Tinent Morales, Enrico, Marcello, Pin, Tio Salvaor, Dandini, Taddeo, entre d’altres.
L’han dirigit les batutes més prestigioses, ha compartit escena amb els més grans cantants espanyols i estrangers, i compositors de la talla d’Antón García Abril, Cristobal Halffter, Miquel Ortega, Miquel Manzano, Juan Duran, Javier Centeno, Santiago Baez, David Rivas, Ernesto Monsalve, Manuel Comesaña, Manuel Millan, Jesus Legido, Victor Carvajo, i un llarg etc …. Han escrit per a la seva veu.
En l’actualitat té un recital amb el periodista Luis del Olmo sobre Miguel Hernández, i amb motiu del 120 aniversari de Federico García Lorca prepara una gira juntament amb Ian Gibson.
En el seu afany de recuperació de músiques perdudes ha fet al costat d’Antonio López la integral de veu i piano d’Antonio José i Federico García Lorca, així com la integral de cançons de Zorrilla i Campoamor.
Ha gravat dos discos, un sobre temes de la seva Castella de l’Ànima, i un altre de cançons amb textos de Santa Teresa de Jesús.
Posseeix la medalla d’or “Artista Prokofiev” de la casa natal del compositor, així com la medalla de plata dels amics de l’Òpera de Lleida.

FRANCESC BLANCO – piano
Nascut a Palma de Mallorca el 1970.Va començar els estudis de piano al Conservatori de Balears i el 1993 finalitzà el Grau Superior de piano amb les màximes qualificacions al Conservatori de València, després d’estudiar amb Emili Muriscot a Palma i amb Ramon Coll al Conservatori del Liceu de Barcelona. Posteriorment cursà estudis de perfeccionament amb Imre Rohmann durant dos anys al Mozarteum de Salzburg. Ha realitzat nombrosos concerts tant com a solista o en distintes agrupacions de cambra, posant esment els darrers anys al repertori per a piano a quatre mans i dos pianos actuant a les Illes Balears (Auditorium i Teatre Principal de Palma, solista a les temporades de l’Orquestra Simfònica de Balears en 1994, 1997 i 2000, i a gairebé tots els festivals de música clàssica de Balears: Festival d’Hivern, Concerts a l’Herba, Festival Internacional de Deià, Festival Internacional Antoni Lliteres, Festival Internacional d’Eivissa, Clásicos del Siglo XX de la Fundació March, Cel.la F. Chopin de Valldemossa, Serenates d’Estiu de Son Servera, Setmana de Música de Felanitx, Concerts de Primavera d’Inca), Catalunya (Auditori de Caja Madrid, Cripta Gaudí, Auditori d’Horta-Guinardó, Ajuntament i Mercat de Música de Vic) , Itàlia (Associació F. Chopin de Caserta i Gira per Umbria), Àustria (Mozarteum i Schloss Leopoldskron de Salzburg) i Alemanya (gira amb la Deutsch-Französische Kammerorquester), Festival de primavera de Sofia (Bulgaria), Festival Carniola i Festival Tartini d’Slovènia. Ha enregistrat per a Ràdio Nacional, Catalunya Música i TVE-Balears i com a integrant del duet Blanco-Cortès ha editat dos Compact-Disc. El primer per al segell ONA Digital, amb primers enregistraments mundials d’obres de Tintorer, Samper, Mas Porcel i Guinovart i el segon amb obres per a piano sol i la primera edició mundial de l’integral per a piano a quatre mans de F. Chopin per a segell Unió Músics. Ha enregistrat un CD amb primers enregistraments mundials de la música pianística de Pere Tintorer per a segell Unió Músics. La reedició de la discogràfica La ma de Guido el 2004 d’aquest CD va ser candidat al premi al millor intèrpret de música clàssica als “Premios de la música de la Academia de las Artes y las Ciencias de la música”. Ha actuat com a solista amb la Camerata “Sa Nostra”, Vlaamsee Academy, Orquestra Simfònica de Balears, Deutsch-Französische Kammerorquester i Kammerphillarmonie Baden-Württemberg, interpretant obres per a piano i orquestra de Bach, Mozart, Chopin, Saint-Saens, Poulenc i Bartok.
Ha produït i participat a nombrosos concerts pedagògics: el 2001 “El carnaval dels animals” de C. Saint-Saëns. El 2004 el montatge de l’espectacle “Pere i el llop”de Prokofieff i des de 2006 les produccions d’òpera en català “La Flauta Màgica” i “Les noces de Figaro” de Mozart així com “El barber de Sevilla” de Rossini, “Hansel i Gretel” de Humperdicnck i “El cas dels 3 porquets” de Mozart han aconseguit un gran èxit entre els escolars de Balears. Ha guanyat diversos premis com a solista de piano i en música de cambra arreu de Balears.
Ha treballat amb cantants com Ketevan Kemklidze, Eduardo Aladrén, Markus Schäfer, Zoran Todorovich, Ana María Sánchez, Enric Martínez-Castignani, Assumpta Mateu, Lluís Sintes, Vicenç Esteve, Maia Planas, Montse Melero, Ulrich Wand, Frédérique Sizaret, Marisa Roca, Waltraud Mucher, Josep Miquel Ribot, Fanny Marí, Tomeu Bibiloni, Joana Llabrés, Antonio Aragón, etc.
En el terreny docent, ha estat professor de piano, de música de cambra i actualment d’acompanyament de cant del Conservatori Professional de Música de Mallorca des de 1996 i també profesor del Conservatori Superior de Música i Dansa de les illes Balears de 2005-09.