VINE EN TRANSPORT PÚBLIC  O COMPARTEIX EL TRANSPORT PRIVAT

RECITAL LÍRIC A FORMENTERA

JOAN LAÍNEZ – tenor

FRANCESC BLANCO – piano

PROGRAMA

Scherzo    B. Samper

Lo que diu una cançó    B. Julià -amb lletra de M. Costa i Llobera

T’he buscat dins l’obscuritat          Xavier Gelabert amb lletra de Maria Ferrer (estrena absoluta)

Musica prohibita                  S. Gastaldón

Core’ngrato                          S. Cardillo

O sole mio                          E. di Capua

Ah la paterna mano “Macbeth”         G. Verdi

Amor ti vieta “Fedora”                   U. Giordano

Vals                                Matilde Escalas

Nessun Dorma “Turandot”                      G. Puccini

Vesti la giubba “Pagliacci”                        R. Leoncavallo

Paxarin tu que vuelas “La pícara molinera”       P. Luna

De este apacible rincón de Madrid “Luisa Fernanda”  F. Moreno Torroba

No puede ser “La tabernera del puerto”                   P. Sorozábal

Granada                             A. Lara

JOAN LAÍNEZ-TENOR

Va néixer a Llucmajor, Mallorca i va començar la seva carrera musical amb la pianista Maria Antònia Noguera als 7 anys. Continua els seus estudis de piano al Conservatori Professional de Palma de Mallorca sota la tutela de Margalida Palou i el Mestre Miquel Segura. Va acabar els seus estudis a Barcelona amb la professora Carme Poch. Juntament amb els seus estudis de piano, va estudiar direcció coral amb els directors Manel Cabero i Joan Company i va realitzar cursos de direcció coral amb Josep Vila, Mireia Barrera, Fernando Marina, Javier Bustos entre d’altres.

Al Conservatori Professional de Música de Palma ha estudiat cant amb Joana Maria Llabrés i la pianista Maria Victòria Cortès. Actualment estudia amb el baríton David Menéndez a València i ha assistit a classes magistrals amb la georgiana Ketevan Kemoklidze, Miguel Sola i el mestre Miquel Ortega Durant els anys 2019 i 2020 va realitzar diversos concerts com a tenor solista amb la Jove Orquestra de les Illes Balears amb la soprano Irene Mas, Arancha Calvo, Catina Bibiloni, amb repertoris d’Òpera i Sarsuela.

També el Rèquiem de Mozart amb l’Ensemble Tramuntana dirigit per Barry Sargent i recitals amb la soprano Marga Cloquell, Inma Hidalgo, el baríton Jorge Tello, la soprano María Casado o la Mezzo Mar Campo amb Maria Victòria Cortès, Francesc Blanco, Alicia Moreno i Jesús López Blanco al piano i que s’han interpretat en diferents espais i teatres de Mallorca i Menorca. Ha cantat el paper principal de l’adaptació de l’Òpera “Anima de Don Carlo” de “Don Carlo” de Verdi dirigida per J.M. Albinyana. El 2021, juntament amb l’actriu Lara Martorell ha interpretat el concert “Con Mi Dolor a Solas” i amb el quintet “Palma Brass” i Catina Bibiloni un recital de romances i duos de Zarzuela. Guanya el segon premi al concurs internacional “Córsica Lírica” al setembre de 2021, obtenint també el Premi “In Opera Veritas”,atorgat pel públic i el premi del Recital que se celebrarà a Bari, Itàlia Com a director coral ha dirigit la formació professional “Cor Euroclàssics” interpretant el Rèquiem de Brahms i la Petita Missa Solemne de Rossini i formacions amateurs com el “Cor CIutat de Mallorca” “Orfeó MAyurqa” , el “Mallorca Gay men’s Chorus” i els “Palma Gospel Singers” realitzant concerts nacionals i internacionals.

FRANCESC BLANCO – piano

Nascut a Palma de Mallorca el 1970.Va començar els estudis de piano al Conservatori de Balears i el 1993 finalitzà el Grau Superior de piano amb les màximes qualificacions al Conservatori de València, després d’estudiar amb Emili Muriscot a Palma i amb Ramon Coll al Conservatori del Liceu de Barcelona. Posteriorment cursà estudis de perfeccionament amb Imre Rohmann durant dos anys al Mozarteum de Salzburg. Ha realitzat nombrosos concerts tant com a solista o en distintes agrupacions de cambra, posant esment els darrers anys al repertori per a piano a quatre mans i dos pianos actuant a les Illes Balears, Catalunya, Itàlia, Àustria i Alemanya, Festival de primavera de Sofia (Bulgaria), Festival Carniola i Festival Tartini d’Slovènia.

Ha enregistrat per a Ràdio Nacional, Catalunya Música i TVE-Balears i com a integrant del duet Blanco-Cortès ha editat dos Compact-Disc. El primer per al segell ONA Digital, amb primers enregistraments mundials d’obres de Tintorer, Samper, Mas Porcel i Guinovart i el segon amb obres per a piano sol i la primera edició mundial de l’integral per a piano a quatre mans de F. Chopin per a segell Unió Músics.

Ha enregistrat un CD amb primers enregistraments mundials de la música pianística de Pere Tintorer per a segell Unió Músics. La reedició de la discogràfica La ma de Guido el 2004 d’aquest CD va ser candidat al premi al millor intèrpret de música clàssica als “Premios de la música de la Academia de las Artes y las Ciencias de la música”.

Ha actuat com a solista amb la Camerata “Sa Nostra”, Vlaamsee Academy, Orquestra Simfònica de Balears, Deutsch-Französische Kammerorquester i Kammerphillarmonie Baden-Württemberg, interpretant obres per a piano i orquestra de Bach, Mozart, Chopin, Saint-Saens, Poulenc i Bartok.

Ha treballat amb cantants com Ainhoa Arteta, Sabina Puértolas, Ketevan Kemklidze, Eduardo Aladrén, Markus Schäfer, Klaus Mertens, Daniel Kirch, Zoran Todorovich, Ana María Sánchez, Enric Martínez-Castignani, Montserrat Martí-Caballé, Luis Santana, Cecilia Lavilla-Berganza, Assumpta Mateu, Lluís Sintes, Vicenç Esteve, David Cervera, Joan Garcia Gomà, Guiomar Cantó, Maia Planas, Montse Melero, Ulrich Wand, Frédérique Sizaret, Marisa Roca, Waltraud Mucher, José Manuel Sánchez, Antoni Lliteres, Joan Laínez, Inma Hidalgo, Joan Miquel Muñoz, Andrea Jiménez, Marta Bauzá, Margarita Rodríguez, Josep Miquel Ribot, Fanny Marí, Tomeu Bibiloni, Joana Llabrés, Antonio Aragón, etc.

En el terreny docent, ha estat professor de piano, de música de cambra i actualmen d’acompanyament de cant del Conservatori Professional de Música de Mallorca des de 1996 i també profesor del Conservatori Superior de Música i Dansa de les illes Balears de 2005-09.

Maria Teresa Ferrer Escandell – poetesa

Formentera 1979. Lletrada, poeta i activista cultural, va començar a escriure poesia quan estudiava a l’Institut i guanyà el premi Marià Villangómez (1997). El 2001 la Fundació ACA la seleccionà perquè participàs al quart volum de Solstici d’estiu, destinat a donar a conèixer la poesia jove de Balears, on publicà i recità versos vivencials en què el pas del temps, la immigració, el terrorisme i el paisatge interior eren els temes essencials. El 2003 va aparèixer l’Homenatge als infants d’Àfrica, també editat per la Fundació ACA amb Metges del Món. Va escriure amb el poeta Biel Pons els poemes que formen el disc compacte Clam.
Ha participat en nombroses antologies (Poetes de les Pitiüses, Versos per la llengua, etc.), i l’any 2019 ha publicat el llibre de poemes L’espera de la letargia, on es percep l’essència formenterera amb un llenguatge ple de termes marins, camperols propis de l’illa i amb una mirada fonda sobre el desencant, el desamor, la crítica social, la destrucció del territori, les fosses comunes de la guerra i el refugiats sirians.

Té poemes musicats per Projecte Mut, Andreu Valor, Joan Murenu i Ramon Mayol.

La seva activitat de dinamitzadora cultural va molt lligada al seu mester poètic. Des de l’any 2002 organitza a Formentera l’Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans. És la presidenta de l’Obra Cultural Balear de Formentera, entitat des de la qual es fa anualment la Trobada de Poetes: Formentera, Pont de Poesia, així com tot tipus d’actes culturals.