SHEILA BLANCO – cantant i piano
Sheila neix a Salamanca on estudia piano clàssic i bel canto al conservatori professional. Es llicencia en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pontifica i després de finalitzar els seus estudis es trasllada a Madrid.
Durant uns anys combina el seu treball com a periodista a ràdio i tv amb la música fins que el 2009 decideix aparcar els mitjans i bolcar-se de ple a cantar, tocar i compondre mentre continua estudiant.
En aquests anys en què continua formant-se a nivell musical i escènic. Coneix la banda argentina Toch, integrada pels germans Juan Pablo i Andrés Theaux i Martín Elena. És amb Toch amb qui comença a tocar al circuit de sales madrilenyes guanyant el premi a millor banda novell de la Sala El Juglar i amb ells arregla i grava el seu primer disc d’estudi: Sheila Down, projecte autoeditat que fusiona pop, rock, folk i jazz, influències molt presents a la trajectòria de Sheila.
Estudia expressió corporal amb Arnold Taraborrelli, s’interessa per diferents tècniques vocals modernes com l’speech level singing i el voice craft i cursa el postgrau d’Especialització i rehabilitació de la veu professional parlada i cantada a la Universitat d’Alcalá de Henares on és alumna d’Ignacio Cobeta, Roxana Coll, Concha Doñaque, Pepa Castro i Sara Matarranz.
El 2010 es converteix en la vocalista del quintet de jazz&blues Larry Martin Band juntament amb el mateix Larry Martin, Richie Ferrer, Enrique García i Domingo Sánchez. Amb ells recorre gran part del territori nacional i internacional cantant en festivals i sales mítiques de jazz i durant el seu camí graven Everything must change, darrer treball d’estudi del mític baterista madrileny abans de la seva mort el 2013. Posteriorment, la formació es converteix en Speak Jazzy, amb dos nous fitxatges, el baterista Antonio Calero i el pianista Miguel Ángel López i graven A song for you, un disc homenatge al desaparegut Larry Martin.
Són anys d’immersió total al jazz per a Sheila i els conjuga amb la seva tasca com a docent, conformant la seva pròpia metodologia en tècnica vocal moderna i assessorant tant professionals del cinema, del teatre o de la música com a persones aficionades al cant.
Un altre dels projectes dels quals Sheila forma part des dels seus anys a Salamanca és Duette, un duet format al costat del pianista Pablo Ruiz, que neix dins l’espectacle de varietats Gran Cafè Teatre de La Vega i amb què, després de gravar un disc homònim per al Museu Casa Lis, encara segueix oferint recitals.
Ha col·laborat i gravat amb la banda Patáx, amb Natural Funk, així com amb altres artistes com Javi Montes, Joe Eceiza, Jorge Marazu, Toni Brunet, Paco Ortega, Rebeca Jiménez, Pastora Soler, Raphael, Rebeca Rods, Alexandre Sanz, Rosa López , Ivanga Blue, Dani Diges, Mauri Sanchis, Eduardo Laguillo o Pedro Ruy Blas i ha pertangut al cor Black Light Gospel Choir ia la companyia de teatre infantil Sin Fin.
El 2016 fitxa per Warner com una de les mentores del programa de tv A capela (Movistar Plus) i col·labora al programa de ràdio Anda ya! (Els 40).
Sheila actualment prepara l’enregistrament del disc del seu projecte poètic-musical Cantant a les poetes del 27 en què, cantant i tocant el piano, ha musicalitzat els poemes d’un grapat de poetes dones d’aquesta generació literària. Al seu torn és la vocalista del trio de jazz Puro Gershwin amb què ha publicat un disc homònim amb el pianista Federico Lechner i els guitarristes Chema Saiz, Israel Sandoval i Marcos Collado i és la vocalista de la Mad Sax Big Band. Així mateix col·labora a La Voz Kids (Antena 3) com a vocal coach des de la primera edició i als programes de ràdio La Finestra amb Carles Francino i Sofà Sonoro amb Alfonso Cardenal de Cadena Ser.
Cantant a les poetes del 27
A Cantant a les poetes del 27, la pianista, compositora i cantant Sheila Blanco ha convertit en cançons una selecció de poemes de les millors autores de la Generació del 27.
Acompanyant-se únicament per un piano, la Sheila posa veu i ritme als versos de les poetes Carmen Comte, Ernestina de Champourcin, Conquilla Méndez, Elisabeth Mulder, Pilar de Valderrama, Margarita Ferreras, Josefina Romo Arregui i Dolores Catarinéu, interpretant una música que aprofundeix en les emocions que impregnen els seus poemaris i que aborden temes universals, personalitzats a les vides de cada poeta com són l’amor, el dolor, l’exili, la bellesa, la pena, el remordiment…
Després de més de 3 anys de recerca, Sheila va seleccionar aquells poemes que més el van inspirar i va començar a improvisar harmonies que les paraules de cada poema li anaven suggerint. Aquest projecte pretén donar a conèixer i homenatjar a aquestes dones injustament esborrades de la Generació literària que les enquadra. Així Sheila canta Carmen Conde, la primera dona a formar part de la RAE el 1979, a Concha Méndez, poeta surrealista fundadora de la impremta Verònica que tants llibres va editar, a Ernestina de Champourcin, nominada al Príncep d’Astúries de les Lletres, Pilar de Valderrama, poeta i dramaturga fundadora del teatre de cambra més important de Madrid als anys 20 i 30, a Margarita Ferreras, autora de “Peix a la terra”, el millor poemari femení de l’Edat de Plata, a Josefina Romo Arregui, Premi Extraordinari a Filosofia i Lletres, entre d’altres.
A Cantant a les poetes del 27, Sheila fa una petita presentació de cada autora, donant alguns pinzellades sobre la seva vida i una breu contextualització del poema abans de interpretar-ho. Per finalitzar el recital concert, interpreta un poema propi dedicat a aquestes poetes així com un poema de Rosalía de Castro, un dels pocs referents femenins que van tenir aquestes poetes.
Cantant a les poetes del 27 ja ha estat presentat amb rotund èxit de convocatòria a llocs com:
-L’Institut Cervantes de NYC.
-El Corral de Comèdies d’Alcalá de Henares.
-El Centre Cultural d’Espanya a Mèxic.
-El Museu d’Art Nouveau i Art Déco Casa Lis de Salamanca.
-El Teatre Calderón de la Barca de Valladolid.
-L’Auditori Caixa de Música, Centre Cibeles de Madrid.
-El Teatre del Barri de Madrid.
-El Museu Casa Botines de León.
-El Festival Kerouac de poesia i performance a Vigo.
-A la Fundació Díaz Caneja a Palència.
-Al Festival Surada Poètica de Santander.