VINE EN TRANSPORT PÚBLIC O COMPARTEIX EL TRANSPORT PRIVAT
per tal de millorar el medi ambient
Te recomanam la xarxa de transports TIB
15 de juliol a les 20.30 h Església de santa Tereseta, Son Armadams
El concert presenta una selecció de peces laiques del 1700 espanyol, posant èmfasi en la música escènica del moment, òpera i sarsuela.
En primer lloc començarem amb el compositor valencià Juan Bautista Cabanilles, a una obra amb estil barroc molt inicial i un llenguatge molt proper a l’estil renaixentista.
Seguint un ordre cronològic, interpretarem peces de Sebastián Durón, Antonio Lliteres i José de Nebra, endinsant-nos a la Sarsuela espanyola barroca de temàtica mitològica.
El concert evoluciona cap a un estil barroc més tardà, amb tints classicistes, a les obres del català Domènec Terradellas, l’italià establert a Espanya Luigi Boccherini i el també valencià Martín i Soler, tres grans compositors de gran trajectòria mundial.
El nostre interès és mostrar l’intercanvi de compositors entre Itàlia i Espanya, en un moment històric de gran creativitat musical amb magnífiqu es escoles a tots dos països, compositors que escriuen en totes dues llengües, italià i espanyol.
Les peces vocals s’intercalaran amb instrumentals: una simfonia del mateix Terradellas, dues sonates per a clau que representen la gran qualitat de la música ibèrica per a aquest instrument, compostes per Domenico Scarlatti i el pare Antonio Soler i la famosa musica notturna della strade di Madrid amb reducció per a violoncel barroc i clau de Luigi Boccherini.
Plerdemavida Ensemble
Paloma Chiner, soprano
Pablo García-Berlanga, clave
Jorge David Fanjul, violoncel barroc
—-
PROGRAMA
I. Joan Baptiste Cabanilles (Algemesí, 1644 – València, 1712)
El galán que ronda las calles
Sebastián Durón (Brihuega, 1660 – Cambo-les-bains, 1716)
Quantos teméis al rigor (Las nuevas armas de amor)
Cielos, que airados (Coronis)
Antonio de Literes (Artà, 1673 – Madrid, 1747)
Aria del Agua: Olmo apacible (Los elementos)
Aria del Fuego: Fuego encendido (Los elementos)
Domenico Scarlatti (Nápoles, 1685 – Madrid, 1757)
Sonata en si menor Kk. 27
José de Nebra (Calatayud, 1702 – Madrid, 1768)
Ay, Venus bella (Venus y Adonis)
Gozaba el pecho mio (Iphigenia en Tracia)
II.
Domènec Terradellas (Barcelona, 1713 – Roma, 1751)
Sinfonia. Larghetto (Merope)
Solitudini amene – Spiega omai le placid’ali (Sesostri, re di Egitto)
Se miro quel volto (Artaserse)
Tremate, sì tremate, mostri di crudeltà (Sesostri, re di Egitto)
Antonio Soler (Olot, 1729 – San Lorenzo de El Escorial, 1783)
Sonata en Re mayor, R86
Luigi Boccherini (Luca, 1743 – Madrid, 1805)
Almas que amor sujetó (La Clementina)
La musica notturna della strade di Madrid
Vicente Martín y Soler (València 1754 – San Peterburgo, 1806)
Seguidilla de Violante (Il tutore burlato)
Teco porta, o mia speranza (Il arbore di Diana)
Plaerdemavida ENSEMBLE
“L’agrupació va demostrar durant tot el concert una gran compenetració tècnica i expressivitat, que va anar augmentant a mesura que avançava la nit i el nombrós públic assistent es mostrava cada vegada més entregat” – Carme Teixidor (Diari de Menorca)
Plaerdemavida Ensemble és un grup de música vocal de cambra en el qual la calidesa tímbrica el violoncel i la veu s’entrellacen amb l’àmplia sonoritat de el piano. Els seus components – Paloma Chiner (soprano), Jorge Fanjul (violoncel) i Pablo García-Berlanga (piano) – han creat un espai de llibertat tímbrica on tot conflueix amb l’objectiu de jugar amb les sonoritats.
El seu projecte Azulão, materialitzat en disc en 2016, ha estat presentat al Carnegie Hall de Nova York i al Kioi Hall de Tòquio i per escenaris de Geòrgia, Itàlia i Espanya. A més, actuen al Festival de Música de Menorca i al Festival ENSEMS, al Palau de la Música de València amb el seu espectacle EGO, amb estrenes absolutes de compositors com Voro García o Isabel Latorre.
Plaerdemavida ha guanyat el primer premi en el “Concurs Internacional de Música de Cofrents”, i en el Concurs Internacional “Ibla Grand Prize”, amb una menció d’honor “Heitor Vila-Llops” i una menció especial de Rotary Club de Ragusa (Sicília ).
El seu repertori se centra en la música vocal de cambra composta des de finals de segle XVIII fins als nostres dies. Cada projecte és concebut conceptualment amb la finalitat d’experimentar nous formats, als quals se sumen músics i professionals d’altres disciplines artístiques, per presentar els diferents programes musicals.
RESUM RECITAL AZULÃO
Expliquen alguns xamans que, al vespre, la ment racional passa a un segon pla i aflueix altre tipus de coneixement i estat perceptiu. És un nou estat de consciència i en aquest estat existeix dins de nosaltres un poder que es pot reprendre. Quan això succeeix, vam començar a veure i a percebre alguna cosa més. Vam començar a arribar a un coneixement directe sense haver d’usar les paraules, mitjançant una percepció augmentada. És el coneixement silenciós.
Aquest brillant flaix de coneixement il·lumina els recòndits paratges de la ment i ens fa retornar victoriosos a l’esperit. En aquest moment és quan sorgeix la inspiració i l’artista desenvolupa les seves habilitats tècniques i expressives al màxim nivell.
Les peces que hem escollit reprodueixen l’atmosfera inspiradora que apareix quan entrem en aquest estat màgic, en l’anomenada hora bruixa. Les melodies reflecteixen i transmeten la quietud i la màgia d’aquest moment. A més, a través de la música triada per a aquest projecte, la nostra ment volarà com un colom a diversos llocs: la França de la “Fi de siècle”, amb melodies expressives i plenes d’olor a opi. Itàlia i el seu aire mediterrani, ple de serenates nocturnes i mar en calma sota la llum de la lluna. Escoltarem els lieder alemanys i russos plens de romanticisme. Passarem per Espanya, recordant a Goya i els seus maques. Viatjarem a Argentina, amb la seva música a mig cavall entre el sensible i el popular, i al Brasil, amb unes melodies de gran força expressiva i optimisme encobert.
Tota aquesta música explica històries apassionades d’amor, tintades per les imatges d’aquest moment màgic. El capvespre, la nit estrellada, la lluna: l’ocell AZULÃO viatjant pels països ja esmentats, captant l’essència de el moment inspirador.
Paloma Chiner
La soprano valenciana Paloma Chiner ha rebut consell de grans figures com Ileana Cotrubas, Raina Kavainvanska i Renata Scotto, entre d’altres, guanyant diversos premis durant la seva formació, i realitzant una important trajectòria concertística a nivell internacional, destacant el seu debut en el auditori Carnegie Hall de Nova York. Entre d’altres, ha interpretat grans obres de l’ repertori operístic i simfònic, destacant: Don Giovanni, Don Carlo, Cavalleria Rusticana, Tosca, Requiem de Verdi, Requiem de Mozart, Stabat Mater Dvorak.
Jorge Fanjul
Millor expedient acadèmic de la seva promoció i guardonat amb diversos premis, ha format part d’orquestres de prestigi, com la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Jeunesses Musicales World Orchestra, Orquestra i Cor Nacional d’Espanya, Orquestra de Cambra Reina Sofia, Grup Instrumental de València, Orquestra de València i Orquestra de la Comunitat Valenciana, a més d’una intensa activitat concertística com a músic de cambra.
Pablo García-Berlanga
És el repertorista valencià amb millor formació en la seva matèria. Ha realitzat estudis i màsters especialitzats d’acompanyament al Koninklijk Conservatorium de Brussel·les, Royal Academy of Music de Londres i en la Flanders OperaStudio de Gant, estudiant amb mestres de la talla d’Aleksandar Madzar o Malcolm Martineau. Ha treballat com a acompanyant en masterclasses amb figures com Barbara Bonney, Mariella Devia o Anne Murray. Ha actuat a nivell internacional com solista i acompanyant en formacions de càmera, destacant la seva interpretació del Concert en Sol de Ravel amb l’Orquestra Simfònica Nacional d’El Salvador.