L. v. BEETHOVEN

9a SIMFONIA en Re m “Coral” Op. 125

Versió per a cor, solistes i piano a quatre mans

9ª SIMFONIA en Re m “Coral” Op. 125 de L. v. BEETHOVEN
Allegro ma non troppo, un pocco maestoso
Molto vivace
Adagio molto e cantabile
Presto

Claustre de sant Domingo de Pollença. 11 de setembre a les 22 h.

Entrada 25€. Oficines de Turisme de Pollença i del Port de Pollença. Tel 971535077 / 971865457 turisme@ajpollenca.net oiport@ajpollenca.net

170 músics a l’escenari

Cor Ars Antiqua de Manacor. Dir. Xavier Gelabert
Coral de Son Servera. Dir. Francisca Mas
Coral Filarmonia i Camerata Pollencina. Dir. Rodrigo Hamu Quinteros
Cor Juvenil sant Josep Obrer. Dir. Antoni Salvà
Cor Euroclàssics
Assumpta Mateu – soprano
Frédérique Sizaret – mezzosoprano
Antoni Aragón – tenor
Pau Bordas – baix
Duet Blanco-Cortès – piano a quatre mans
Armando Lorente – timbals

Director: Xavier Gelabert

F. XAVIER GELABERT i MUNTANER – director
Nascut a Manacor el 1976, és compositor, arranjador, professor de música i director titular del Cor de Cambra Ars Antiqua (amb qui ha estrenat obres d’Escandell, Guibelalde, Gelabert, Carbonell, Ros…).
A més és membre actiu de la comissió artística del festival “Encontre Internacional de Compositors” de la Fundació ACA. Ha estudiat amb Xavier Carbonell, Josep Prohens, José Vicente Asensi, Xavier Costa Ciscar i assistit com a alumne actiu als cursos de composició contemporània l’Istituto Italiano di Cultura de Madrid amb Aureliano Cattaneo i Stefano Gervasoni (catedràtic de composició del Conservatori Nacional de París) .
El seu catàleg conté més d’un centenar d’obres d’entre les quals destaquen dues òperes (El presoner i Salomé), diferents obres per a orquestra (Clitemnestra envoltada de mosques, Penjada Cordèlia, Voie…), i nombroses obres de cambra i per a solista.
Les seves obres han estat guardonades amb el Premi de Composició Art Jove 2001 (Quartet per a corda núm. 1 “Digue’s Foll”) i han estat interpretades per l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma”, Andreu Riera, Neus Estarellas, Joan F. Cortés, Eulàlia Salbanyà, Ma Antònia Gomila, Antònia Bassa, Ars Antiqua…

COR DE CAMBRA ARS ANTIQUA. Dir. Xavier Gelabert
El cor de Cambra Ars Antiqua neix a Porto Cristo l’estiu de 1987 i comença a fer concerts per la Comarca de Llevant de Mallorca en Nadal del mateix any.
El repertori al qual es dedicà fou, en principi, el propi del Renaixement i del Barroc. Després d’això ha interpretat obres que pertanyen a tots els períodes musicals.
El cor ha actuat arreu de l’illa da Mallorca, Menorca i Formentera i d’entre els autors que han interpretat cal destacar Vivaldi, Beethoven, Banchieri, Purcell i Fauré, així com autors mallorquins. Bibiloni, Gelabert, Ros, Guibelalde, Carbonell…
S’ha de destacar la seva faceta de música i escena, amb la col·laboració amb els Capsigranys en la representació Anomenat lo tort, de Miquel Mestre, i en la d’Amore nel festino, de producció compartida. També ha posat en escena, en producció pròpia, l’òpera còmica Els pirates de Pensance de Sullivan.
Des de la seva creació fina ara han estat dirigits per Martí Saez, Josep Ros, Eulàlia Salbanyà, Ricard Terrades i Xavier Gelabert, que n’ès el director titular des del 2002, i han actuat amb músics com Andreu Riera, Neus Estarellas, Joan Fransesc Cortés, Orquestra de solístes de Mallorca…

CORAL DE SON SERVERA. Dir: Francisca Mas
La Coral de Son Servera fou fundada l’any 1981 per un grup de joves del nostre poble amb un objectiu comú: disfrutar cantant. Des d’aleshores ha continuat la seva tasca de fer música i col·laborar en el fet musical de Son Servera.
El primer director que es va fer càrrec del grup va ser en Josep Ros, després va passar a mans de Martí Sáez fins a l’any 1992 que va començar l’actual directora Francisca Mas.
Des del principi la coral ha col·laborat amb diversos actes organitzats per la Federació de Corals de Mallorca, així com trobades amb altres corals de l’Illa.
Conta amb un repertori ample des del Renaixement fins a l’època Contemporània, sobretot centrat a l’època Romàntica.
Hem fet intercanvis amb corals d’Alemanya i d’arreu de la nostra Illa. També hem traspassat fronteres cap a  Logroño ,  Marroc , Lyon i Montpellier a més  d’Eivissa. També hem gaudit d’experiències molt gratificant com cantar amb orquestra fent feina amb directors com Fernando Marina o Rafel Nadal.
Entre els anys 2006 i 2007 hem commemorat el nostre 25 aniversari amb tot un seguit d’actes, els quals, van tenir com a cloenda la publicació d’un disc compacte i un llibre on es reflecteixen diferents aspectes de la nostra trajectòria com a coral. Les obres gravades són  un homenatge als músics més rellevant del nostre poble.

CORAL FILARMONÍA. Dir: Rodrigo Hamu Quinteros
La coral Filarmonía és un grup coral constituït des de l’any 2003 i fundat pel seu actual director. Des dels seus inicis ha enfrontat amb èxit importants reptes musicals com el Requiem de Mozart. És membre de la Federació de Corals de les illes Balears. Ha cantat a diverses sales i pobles de Mallorca  té actualment un important repertori de música sacra i popular. Conta en la actualitat amb 35 integranes. Entre altres importants actuacions podem citar: Jornadas de Canto Coral INESE 2008 amb solistes i orquestra, Misa Brevis de Mozart, Misa Criolla de Ariel Ramirez a la Catedral de Palma, Misa Brevis nº 7 de Haydn. El 2009 interpretà la sarsuela “Cançó d’amor i de guerra” en verisó integra amb representació escènica, actors, orquestra i solistes. També el 2009 participa als premis a la música “Llubí 2009” rebent dos primers premis: Millor Cançó Clàssica i Millor Coral.

CAMERATA POLLENCINA. Dir: Rodrigo Hamu Quinteros
La Camerata Pollencina (cor decambra) va néixer d’un projecte musical iniciat per l’actual director, Rodrigo Hamu Quinteros, que després d’una acurada selecció dels integrants, culminà amb la formació de la coral al començament de l’any 2003.
El repertori central de la Camerata és la música vocal del període renaixentista: frottolas, villanelas, madrigals i un important cabal de repertori de polifonia sacra. Sense deixar de banda altres estils, la Camerata també compta entre les seves partitures amb diferents exemples de música popular, tant de les Balears com d’altres indrets del món, ja que a la Camerata entenem que la música no té fronteres i que és un llenguatge universal. Tan sols un any després del naixement de l’agrupació, aquesta afrontà amb èxit el repte de cantar, juntament amb l’agrupació coral Filarmonia, el Requiem K-626 de Mozart, una obra d’extrema dificultat vocal i interpretativa.
Són molts els projectes que tenim encara per realitzar i els desitjos de continuar compartit entre nosaltres i amb el públic molts altres concerts, molta més música, molts més bons moments.
La filosofia de la coral és gaudir cantant, aprenent i millorant cada dia, cada assaig, i en cada nova nota apresa volem “sonar millor”; per això hi posam tot l’esforç. La música és una disciplina apassionant i que aporta enormes satisfaccions a les persones que ens hi dedicam. A canvi, demana estudi i compromís que, en formar la Camerata, ens proposàrem asumir amb entusiasme. Actualment comptam amb 17 integrants que formen el que es denomina cor mixt, és a dir, d’homes i dones dividits en quatre seccions o veus que sonen cadascuna amb la melodia pròpia: sopranos, contralts, tenors i baixos. Eventualment el cor pot estar acompanyat d’instruments (piano, petits instruments de percussió o de vent, orquestra, banda etc.).

COR JUVENIL SANT JOSEP OBRER. Dir: Antoni Salvà
S’inicià l’any 1996 com activitat extraescolar amb alumnat de secundària de Sant Josep Obrer de Palma, baix la direcció de Margalida Ripoll Moyà. Des de l’any 2005 el seu director és Antoni J. Salvà Andreu.
Durant aquests anys ha realitzat concerts per tota l’illa, així com intercanvis a Barcelona (2000), Astúries (2001), Madrid (2004), Holanda (2005) i la participació en el Festival d’Europa Cantat a Holanda (Utrecht, 2009), realitzant el taller de música gospel amb el mestre Mr. Walt Whitman.
Cal destacar la seva col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i la Capella Oratoriana a la Missa Brevis de Mozart (1998), així com la participació a la Trobada Ecumènica a La Seu (2000) o la participació a l’Homenatge al compositor binissalemer Baltasar Bibiloni, a la interpretació de la Cantata “Transatlàntida” junt amb l’Orquestra del Conservatori Superior de Música.
Durant aquests anys ha participat en el Vè concurs de Palma de nadales obtenint el 1r Premi l’any 2004, i també el I Concurs Internacional de Música Gospel obtenint el 2n Premi a l’any 2009.
És membre de la Federació de Corals de les Illes Balears i ha participat sempre a les trobades anuals, i de Nadal.
El 10-11 d’abril de 2010 ha participat al XL Certamen Nacional de Música Coral de Ejea de los Caballeros (Saragossa) obtenint el 3r Premi, i el 13 d’octubre de 2010 junt amb l’Escolania dels Vermells de La Seu cantaran la Missa a la Basílica de Sant Pere (Roma).
Les seves edats comprenen entre els 15 i 24 anys.

COR EUROCLÀSSICS
Format en la seva majoria per alumnes de cant del Conservatori profesional de música de Plama, ha col.laborat des del 2008 en les 10 funcions de Carmina Burana realitzades a Mallorca. Les seves edate estan entre els 16 i 25 anys.

ASSUMPTA MATEU – soprano
Nascuda a Manresa, estudia violí, cant i l’especialitat d’òpera a Barcelona, segueix els estudis superiors de cant al Mozarteum de Salzburg i a Karlsruhe, i cursa l’especialitat de Lied amb Mitsuko Shirai i Hartmut Höll.
Guanyadora de diversos concursos internacionals de cant, com el de Köln (Alemanya), Jaume Aragall (Barcelona), Pedro La Virgen (Córdoba) o Tomás Alcaide (Portugal).
Des de la seva primera època d’estudiant treballa amb el pianista Francisco Poyato, amb qui ha configurat un dels duos de Lied més sòlids del país.
Entre els seus rols d’òpera destaquen la Poppea de L’Incoronazione di Poppea de Monteverdi, la Procri i la Filena  a Gli amori d’Apollo e di Dafne de Cavalli, la Grilletta a Lo Speziale de Haydn, Silberklang a Der Schauspieldirektor, Zerlina a Don Giovanni i Susanna a Le Nozze di Figaro de Mozart, Adina a L’Elisir d’Amore i Norina a Don Pasquale de Donizetti, Musetta a La Bohème de Puccini, Adele a Die Fledermaus de Strauss, Rosaura a El Giravolt de Maig de Toldrà, Isabel a L’Atlàntida de Falla o Blumenmädchen al Parsifal de Wagner.
Ha conreat també l’Oratori de totes les èpoques.
Ha estat convidada a cantar amb orquestres com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Simfònica del Liceu, la Sinfónica de Madrid, la de Radio Televisión Española, la de la Comunidad de Madrid, la Filarmónica de Bogotá, la Gulbenkian de Lisboa, l’Arcata Kammerorchester de Stuttgart, la Kölner Rundfunk Orchester, l’English Chamber Orchestra, l’Orquesta Barroca de Sevilla, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, l’Orquestra de Cadaqués o la Würtembergische Kammerorchester.
Entre les sales on ha actuat, el Palau de la Música, l’Auditori i el Liceu de Barcelona, el Teatro de la Zarzuela i l’Auditorio Nacional de Madrid, el Teatro de la Maestranza de Sevilla, l’Auditorio de Galicia, el Gran Teatro de Córdoba, el Teatro Calderón de Valladolid, el Théatre de l’Opera de Lille, l’Auditorio León de Greiff de Bogotá, la Liederhalle de Stuttgart, la Kölner Philharmonie, la Kaisersaal de Frankfurt, el Barbican Center de London o la Sala Nezahualcóyotl de Mèxic.
És professora de cant i de Lied a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

FRÉDÉRIQUE SIZARET – mezzosoprano
Realitza els seus estudis al Conservatori de Tours i obté el primer premi en violí, música de cambra i cant. Obté la seva titulació de Musicologia el 1996.  El mateix any s’integra al Centre de Formation lyrique de l’Opera Nacional de Paris.
Durant les temporades 1997/98  interpreta el paper de Dryade a « Ariadne auf Naxos » a Rennes, al teatre de Bordeaux interpreta el paper de Miss Rose a « Lakme » i canta els papers de « Tisbe », « Olga », « Dorabella », « Charlotte », « Siebel » y « Cherubino » a  l’anfiteatre de l’Opera de la Bastille. En 1999 fou convidada a Japó per donar un recital al teatre de Nagaoka.
El 2000 debuta a Alemanya als teatres de Wuppertal i Gelsenkirchen al paper de Carmen. El mateix any interpreta el paper de Dido del « Dido y Aeneas » de Purcell a Mallorca.
El Septembre del 2000 firma un contracte amb  la companyia del teatre de Saarbrücken per interpretar papers com: Smeraldine, Siebel, Cherubino, Suzuki, Sesto y la Nonne (« Infinito Nero » de Sciarrino).
Durant la temporada 2002-2003 ha cantat Orlofsky del Fledermaus i Pastore i Speranza de « L’Orfeo » a l’Staatstheater de Stuttgart.

ANTONI ARAGÓN – tenor
Nascut a Palma de Mallorca realitza els seus estudis amb la professora Francisca Cuart en el Conservatori de la esmentada ciutat.  Reb classes de L. Climent, Werner Hollweg, Juan Oncina, Manuel Cid i Howard Crook. Actualment amplia la seva formació amb William Mateuzzi i Carmen Bustamante.
Ha estat membre de la Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall.
Col·labora amb la Capella de Ministrers, amb la qual ha realitzat nombrosos concerts i actuacions com la sarsuela La Madrileña de Martín i Soler, Dido i Eneas de Henry Purcell,  al Palau de la Música a València.
També col·labora amb Estil Concertant a València i amb el grup Camerata Iberia dirigit per Juan Carlos de Mulder amb el que ha enregistrat un disc de música barroca espanyola amb texts de Calderón.
Treballa amb l’Ensemble Elyma grup dirigit per Gabriel Garrido, La Orquesta Barroca de Salamanca i la Capilla Real de Madrid.
Forma duo amb el laudista Juan Carlos de Mulder treballant el repertori barroc.
Ha participat en les temporades d’òpera del teatre Principal de Palma: Bastien und Bastienne i Die Zauberflötte de Mozart, L’Italiana in Algeri de Rossini, Il Campanello de Donizetti i La Sonnambula de V. Bellini; al Taller d’Òpera de València, a la temporada d’òpera de Màlaga, al Taller del Teatre Lliure de Barcelona amb l’obra Il Mondo della Luna de Haydn.
Ha participat a muntatges barrocs com King Arthur, Dido and Eneas de H. Purcell, Jonas i Jephte de Carissimi, Die Tageszeiten de Telemann,…
En commemoració del 250 aniversari del compositor A. Lliteres té enregistrat un CD, “Antoni Lliteres i el seu temps” amb obres del propi Lliteres, S. Durón i Hidalgo.
Ha treballat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears sota la direcció de Salvador Brotons, Luis Remartínez, Edmon Colomer, interpretant el Magnificat de Bach, la Missa Solemne de Santa Cecilia de Gounod, Misa de la Coronació de Mozart, Missa en Do major de Beethoven, …també amb l’Orquestra Barroca de Sevilla, i amb el grup Turiae Camerata que dirigeix Juan Luís Martínez, interpretant obres com El Messies i Judas Maccabeus de Haendel, El Retablo de Maese Pedro de M. de Falla, La Passió segons Sant Joan de Bach, Les Estacions de Haydn, etc…

PAU BORDAS - baix-bariton
Nascut a Barcelona, estudià cant amb Maria Dolors Aldea, piano i música de cambra amb Àngel Soler, i percussió amb Xavier Joaquím.
L´any 1993 guanya el segon premi en el concurs de “Juventudes Musicales de España”.
Del 1994 al 1996 estudia a la Royal Academy of Music de Londres on cursa el Postgraduat d´Oratori i Lied amb els mestres Mark Wildman, Iain Ledingham, Robert Spencer i Paul Esswood, obtenint l´Advanced Diploma amb mèrits. Paral·lelament obté el Performer´s Diploma a la Guildhall School of Music and Drama de Londres. Ha rebut classes magistrals de Robert Tier, Joan Pons, Kemal Khan i Paul Schilawsky.
Ha format part del cor de Cambra del Palau de la Música Catalana amb el mestre Jordi Casas, del Cor del Festival de Música Antiga de Barcelona amb el director Philippe Herreveghe, i de la Capella Reial de Catalunya amb el director Jordi Savall. També ha treballat sota la direcció dels mestres Gustav Leonhart i Christopher Hogwood.
Com a solista ha treballat amb els Directors Josep Prats, Josep Vila, Lluis Vila, Jordi Casas, Josep Pons, Manel Valdivieso, James Ross, Ernest Martínez Izquierdo, Salvador Brotons, Edmon Colomer, Antoni Ros Marbà, Alberto Zedda, Juanjo Mena, Lazlo Heltay, Rinaldo Alessandrini, Robert King , Luis Remartínez,Emilio Moreno, Josep Vicent, Fabio Biondi, Monica Hugget, Salvador Mas, Andreas Spering i Andrea Marcon.
Òperes: L´Incoronazione di Poppea de Monteverdi; Dido i Eneas de Purcell;  Giulio Cesare, Apollo i Dafne de Händel; Così fan tutte(Guglielmo)  i La flauta màgica(Papageno) de Mozart; La Serva Padrona de Pergolesi; El Barber de Sevilla(Bartolo) de Rossini; Divinas palabras d´Antón García Abril.
Oratoris:  Les Vespres de Monteverdi; Passió Segons Sant Joan, Oratori de Nadal, Gran Missa  en Si Menor, Magnificat i les Cantates Nos. 4, 11, 40, 78, 80, 82, 106, 111,140, 158 i 212 de Bach; Mesies, Oda per l´Aniversari de la Reina Ana, Alexander´s feast, Judas Maccabeus de Händel; Missa en Do Menor, Requiem de Mozart; La Creació, Les set últimes paraules de Jesucrist a la Creu, Missa Sant Nicolau, Missa Nelson, Paukenmesse, Missa Santa Cecilia, Harmoniemesse, Oda pel dia de l´aniversari de la Reina Anna, Israel a Egipte i la Missa Creació de Haydn; Fantasia, Missa en Do Major i la Novena de Beethoven;  Missa en Si Bemoll de Schubert; Elias i el Psalm 115 de Mendelssohn; Requiem de Brahms; Requiem de Fauré; Réquiem de Durufle; Missa de Stravinsky; El Retablo del Maese Pedro de Falla; Tres Cançons de Don Quixot de Ravel; Los amantes de Teruel de Bretón, El vol de Lindberg de Kurt Weil i El Pessebre de Pau Casals.
Ha Cantat de solista, entre d´altres, amb les orquestres: Orq. Ciutat de Barcelona, Orq. Sinfònica de Sabadell, Orq. Sinfònica de Sevilla, Orq. de Granada, Orq. Sinfònica de Bilbao, Orq. del Teatro de la Zarzuela, Orqu. Sinfònica de les Illes Balears, Orq. Nacional d´Andorra, Orq. Barroca Catalana, Orq. Barroca de Sevilla, Orq. de la Comunidad de Madrid, Orq. de Córdoba,Orq. Barroca de Venecia, Percusionistes d´Amsterdam, Percusions de Barcelona, El Concierto Español, Europa Galante, Quartet Endelion.

DUET BLANCO-CORTÈS – piano a quatre mans
Integrat pels pianistes Francesc Blanco i M. Victória Cortés, es formà l’any 1994. Des de llavors ençà ha realitzat nombrosos concerts com a duet solista o amb acompanyament d’orquestra arreu de las Illes Balears, Barcelona i Salzburg, guanyant el segon premi del concurs “Art Jove” de la Direcció General de Joventut l’any  1997.
Com a duet solista ha  actuat amb l’Orquestra Simfònica de Balears (en tres ocasions com a duet solista), Deutsch-Französische Kammerorquester, Kammerphillarmonie Baden-Württemberg i Basler Festival Orquester interpretant obres per a dos pianos i orquestra de Bach, Mozart, Saint-Saens  i Bartok.
El duet Blanco-Cortès té editats dos Compact-Discs, un per al segell ONA Digital, amb primers enregistraments mundials d’obres de Tintorer, Samper, Mas Porcel i Guinovart, i l’altre amb obres per a piano  sol i la primera edició mundial de l’integral per a piano a quatre mans de F. Chopin per a segell Unió Músics.
El 2001 coordinaren i interpretaren l’espectacle “Liliana i El Carnaval dels animals” amb la Basler Festival Orquester i l’actriu Caterina Alorda que fou vist per 5000 alumnes d’escoles de Mallorca. El curs 2003-04 el seu montatge de l’espectacle “Pere i el llop” fou vist per 10000 alumnes a Mallorca. L’any 2006, la seva producció de l’òpera “La Flauta Màgica” de Mozart arribarà a 15.000 escolars de Balears.
L’any 2002 actuaren a un concert  dins del Festival de primavera de Sofia (Bulgaria) que va ser enregistrat i retransmès en directe per la televisió nacional búlgara via digital. A la temporada 2002-03 actuaren a Roma i a Mallorca estrenaren un programa amb música que combina el jazz i la clàssica (Cross Over) per a dos pianos i percussió. El 2004 interpretaren les simfonies1, 2, 5 i 6 de Beethoven en la versió per a piano a quatre mans i actuaren al Festival Carniola d’Slovènia. El 2005 presentaren el rèquiem alemany de Brahms i el Carmina Burana d’Orff amb la Capella Mallorquina, així com la integral de valsos de Brahms.
La reedició de la discogràfica La ma de Guido el 2004 del seu CD dedicat a l’obra cambrística i pianística de Pere Tintorer va ser candidat al premi al millor intèrpret de música clàssica als “Premios de la música de la Academia de las Artes y las Ciencias de la música”

ARMANDO LORENTE – timbals
Inicià els estudis al Conservatori Superior de Música de Madrid, on obtengué el primer premi fi de carrera. Realitzà els estudis de posgraduat al Sweelinck Conservatorium d’Amsterdam (Holanda) obtenint  el diploma “Uitvoerend Musicus”. Perfeccionà els  seus estudis amb J. Hunt, J. Madison, S. Brown, D. Friedmann i G. Burton.
Realitza concerts amb els grups “Koan”, Círculo de Madrid, Noco Music, Estrasburg, Grupo K-104, London Wind i amb les Orquestres Sinfónica de Madrid, Gulbenkian de Lisboa i Concertgebow de Ámsterdan entre altres.
Ha realitzat concerts i enregistraments discogràfics per la Radio i la Televisió francesa, el Odean Theatre de París, el Aix de Provença i el Piccolo Teatro de Milán. Tambié ha fet  gires per Europa, Estats Units i Japó.
Membre fundador de “Percunits”. Ha estat professor de l’escola creativa de Madrid.
Des de l’any 1986 fins el 1988 fou percussionista de l’Orquesta de “Radio Televisión Española”.
Ha estat professor  dels encontres de percussión de Xixona (Alacant), del Festival Internacional de Xàtiva (Alacant), del curs internacional de música de Cala d’Or i de l’escola de música de Santanyí (Mallorca).
Des del 1989 és solista de l’Orquestra Simfònica de Balears y des del 1996 exerceix de professor titular del Conservatori Superior de les Illes Balears. Dedica especial atenció a la música espanyola contemporànea i en particular als compositors mallorquins.