Yuri Nasushkin – violí

Lidia Stratulat – piano

10 de gener a les 20:00 Conservatori professional de música i dansa de Mallorca

Recollida d’entrades a la consergeria del Conservatori. Preu: 1 €

VIDEO YURI NASUSHKIN

11 de gener de 9 a 10 h dins les Jornades Professionals del Festival

Conferència – col.loqui “El violí dins els ensenyaments superiors a l’estat espanyol i a Europa. Sortides professionals per a violinistes”

 

PROGRAMA

J.S.Bach Sonata para Violí i Clave n.6 en Sol Major BWV 1019
1.Vivace
2.Largo
3.Allegro (clave sol)
4.Adagio
5.Allegro

G. Enesco Sonata N. 3 per Piano i Violí op. 25 en la menor (en l’estil popular rumà)

1.Moderato malinconico
2.Andante sostenuto e misterioso
3.Allegro con brio,ma non troppo mosso

F. Kreisler – La Gitana
J. Wiliams – Tema de “La lista de Schindler”
A. Schnittke – Polca

10 i 11 de gener. Jornades professionals per a violinistes amb masterclasses
11 de gener a les 9

Conferència – col.loqui “El violí dins els ensenyaments superiors al’estat espanyol i a Europa. Possibles sortides professionals”

 

Yuri Nasushkin – VIOLINISTA I DIRECTOR D’ORQUESTA

“L’art de Nasushkin va transmetre una tècnica de sobri violinista …
No és pas que els sentits, sinó que l’esperit mateix, és atret
per la corrent orientativa i pot beneficiar que pot suportar ”
José Galán Arias

Natural de la ciutat de Kíev (Ucraïna), violinista, director d’orquestra, professor de violí i música de cambra, promotor, finançador i organitzador de diversos projectes artístics i educatius.

És llicenciat als conservatoris superiors d’Ucrania (Conservatori Tchaikovsky de la ciutat de Kíev) i Rússia (Acadèmia Nacional Superior Gnesin). Postgrau de violí (Academia Gnesin). Postgrau d’adreça d’orquestra (Academia Gnesin). Entre els professors de Yuri Nasushkin destaquen Oleg Krysa, Vladimir Spivakov, Sergei Skripka, Sergei Gorchakov, Isai Alterman, Arturo Tamayo.

Ha desenvolupat la feina pedagògica a Moldàvia, Ucraïna, Rússia, Finlàndia, Portugal, França, Itàlia, Espanya, República Checa, Corea del Sud, Veneçuela. Yuri Nasushkin és el membre del grup de professionals “Els Virtuosos de Moscú”.

Ha estat concert i assistent del director titular de l’Orquestra Sinfònica de l’Opera Nacional de Moldàvia i de l’Orquestra de Càmera de la Ràdio i Televisió de la República Moldava.

Yuri Nasushkin va ser fundador i director artístic de la Jove Orquestra Sinfònica del Principat d’Astúries (JOSPA), director titular i artístic de la Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid, fundador i director artístic del Curs Internacional de Música “Oviedo Jove”, director artístic i titular de l’Orquestra Juvenil de la Universitat de les Arts “Kotliarevsky” a Ucraïna.
És director artístic dels Cursos d’estiu de l’Escola Internacional de Música de la Fundació Princesa d’Astúries, fundador i director artístic de l’Orquestra de Càmera “Ensemble Ars Mundi”, director convidat a Finlàndia, Portugal, Ucraïna i Espanya.
El repertori orquestral del mestre Yuri Nasushkin abarca la majoria dels estils de la música del gènere
sinfònic i de càmera

Ha actuat a França, Islandia, Israel, Portugal, Rússia, República Xeca, Itàlia, Ucraïna, Moldàvia i nombroses ciutats espanyoles. Entre els estrenats realitzats per Nasushkin destaquen les obres dels compositors finlandesos (O. Mericanto), espais espanyols (R. Prada, G. Martínez), compositores rusos, moldavos i ucranianos …
Ha donat la vida a una obra de compositors de la música cinematogràfica. A Astúries s’estrenen les obres d’Arvo Pärt, Alfred Schnitke, Henryk Górecki, Fernando Agüeria, Daniel Sánchez i Guillermo Martínez entre d’altres.

Yuri Nasushkin va desenvolupar una intensa mà d’obra de promoció, investigació i presentació de les obres dels compositors actuals i recuperació de compositoris anteriors, tenint lloc a les creacions dels joves compositors tant a Espanya com a altres països.

Yuri Nasushkin va enregistrar a Espanya la Cantata per a celtes i orquestra “Keltikhé” de Ramón Prada amb l’Orquestra Orquestra Sinfònica del Principat d’Astúries, les obres “Missa d’Honor de la Mare de Déu de Covadonga” i “Monumentum pro Mathematica. Quadrivium Somniat ”de Guillermo Martínez amb el“ Ensemble Ars Mundi ”i el CD“ La música de càmeres públiques ”- principi del projecte de recuperació, edició i promoció del patrimoni camerístic del Principat d’Astúries. Aquests dos últims projectes discogràfics han estat galardonats amb el premi de la crítica de la RTPA del Principat d’Astúries com les millors interpretacions de la música contemporània asturiana. La famosa obra “Astúries” de I. Albéniz va arribar a formar part del documental “Remine” destacat nominat al premi Goya.
Forma part durant anys del Dúo de cámara “Diàleg” junt amb Lidia Stratulat (pianista, professora del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid) amb un ampli repertori i reconegut prestigi internacional.

La seva passió i dedicació a la música a través dels més joves que convé en una persona especialment cercana, pot donar-se el millor de si mateix amb la evidència d’obtenir el màxim d’allò, amb la convenció de que en mans de els nostres joves es troba el futur.

LIDIA STRATULAT – piano

Solista internacional, Interpret de la Música de Càmara, Professora de piano i Música de Càmera amb gran experiència professional.
És guanyadora de diversos concursos nacionals i internacionals a Moldàvia (URSS),
Lituània i Rússia.
Després d’acabar la seva carrera Superior i Doctorat amb un dels més destacats Mestres del Conservatori Tchaikovsky de Moscú, Professor Sergei Dorensky, Lidia comença la seva carrera pedagògica.
Ha estat Catedràtica de Piano al Conservatori Superior de Música Musichesku a Moldàvia (el seu país d’origen), compaginant la pedagogia laboral amb una intensa activitat artística en qualitat de Solista de la Filharmònica Nacional de Moldàvia.
Des de l’any 1990, Lidia Stratulat viu i treballa a Espanya.
Durant més de 15 anys és professora de piano i música de càmera del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, fundador i professor titular de piano i música de càmera de l’Escola Internacional de Música “Oviedo Jove”, professora de piano i música de càmera de l’Escola Internacional de Música de la Fundació Príncep d’Astúries (ara Fundació Princesa d’Astúries)
Des de l’any 1991 fins a l’actualitat Lidia Felicitat és professora de diversos cursos internacionals i clases magistrals del perfeccionament musical, tant a Espanya com a altres països:
- “Escola Rusa” a Santiago de Compostel·la,
- “Escola de Música Creativa” a Madrid,
-Cursos “Musikeon” a València,
-Clases magistrals a Oviedo, Gijón, Lugo, Ferrol,
-Clases magistrals a Finlàndia, Ucraïna, Itàlia, França.

Diverses generacions dels discípuls de la màxima Lidia Estratulat van desenvolupar per desenvolupar la seva activitat professional a Espanya, Moldàvia, Ucraïna, Rússia, EUA, Israel, Itàlia, França i Alemanya.
Els seus alumnes són galardonats en molts Concursos nacionals i internacionals: Infanta Cristina (Madrid), Santa Cecília (Segòvia), Donostia Iria (Sant Sebastià), Marisa Montiel (Linares), Jacinto Guerrero (Toledo), Ciutat de Carlet (Catalunya), Concurs Internacional “Gnesin” (Moscú, Rússia), Festival Concurso “La Noche a Madrid” (Madrid).

En qualitat de solista Lidia actua en diferents salons de concerts:
Auditori Nacional de Madrid, Auditori de Saragossa, Auditori de Santiago de Compostel·la, Auditori Príncep Felipe de Oviedo, Sala López de Ayala (Badajoz), Sala “Tempelliakion” (Hèlsinki, Finlàndia), Steinwayhaus (Munic, Alemanya), Filarmonica Estatal i Sala d’Organo de Moldàvia, Filharmònica d’Ucrania, Societat Filharmònica d’Oviedo entre d’altres.
En el repertori de Lidia, destaquen les obres tan significatives com: Primer Concert per a piano i orquestra de S.Prokofiev, Primer Concert per a piano i orquestra de D.Sostaostakovich,
Concert nº 5 Brandenburgo de JSBach, Triple Concierto de L. van Beethoven per a piano, violí i violoncel (L’última obra està agafada a la ràdio 2 Clàssica), els quintets de F.Schubert, A.Dvorak, D.Schostakovich, A .Schittke, els tríos de S.Rachmaninov, P. Tchaikovsky, D.Schostakovich, J.Brahms, L.Beethoven, F.Mendelsohn etc.

Com a membre de diferents grups de càmera Lidia Felicitat ha participat als festivals internacionals:
-Festival Internacional “Tres Cultures” (Múrcia).
-Festival Internacional de Musique Classique (Niça, França),
-Festival “Moulin d’Ande (França),
-Festival “Martishor” i Festival Rachmaninov (Moldàvia),
-Festival Internacional “Assemblees de Kharkiv” (Ucraïna),
-Festival internacional de música a Guimarães (Portugal).

Col·labora amb els intèrprets de renom internacional:
M. Lubotsky (Violín), V. Kafelnikov (Trompeta), M.Khomitzer (Violonchelo) entre d’altres.
Ha format el prestigiós “Trio Rubinstein” amb A.Futer (Violín) i M.Milman (Violonchelo): els concerts de la famosa orquestra “Els Virtuosos de Moscú”.
Destaca la col·laboració amb el brillant duo “Eight Strings” (Alemanya).

El dúo “Dialogo” (piano Lidia Stratulat i Yuri Nasushkin-violí) té una gran trajectòria artística.
El repertori del dúo abarca tots els estils – des de Vivaldi i Bach fins a A.Schnittke i G.Enesco,  creant una sèrie de projectes monogràfics de música de càmera, novedosos en el seu contingut:
- “La vida de D.Sostostakovich a través de la seva música de Càmera”,
- “J.Brahms i la seva música de càmera”,
- “Història del Diàleg” – diversos concerts concloïen la història i desenvolupament del gènere de la sonata per a violí i piano des dels seus orígens fins a la música del segle XX.
L’ampli repertori del duo inclou diversos estrenes de la música dels compositors contemporanis.
Entre els seus treballs discogràfics – el CD “La Música de Càmera d’Astúries” i “L’obra d’Enrique Truan”.
Lidia Stratulat està inclosa a l’enciclopèdia “Els intèrprets de Moldàvia”