17 d’octubre a les 19:00
Centre de cultura de sa Nostra
Emilio Gutiérrez-Caba – actor
Luis Santana – baríron
Francesc Blanco – piano
Música, palabra y voz en torno a las viejas historias de Castilla la vieja
sobre el centenari Miguel Delibes.
Sinopsi de les “Velles històries …”, en paraules de l’propi Delibes:
El tema de Velles històries és molt simple: un jove camperol d’un poblet castellà, incapaç d’estudiar i de maldar al camp, emigra a Amèrica. En la seva nova residència recorda els detalls de la seva vida al poble fins que no podent reprimir la nostàlgia torna a ell a el cap de gairebé mig segle. En un revolt de camí, en el mateix lloc on el va trobar el dia de la partida, ensopega amb Aniano, el cosa- riu. Aniano li dóna la benvinguda amb tota naturalitat, com si li hagués vist el dia abans, únicament li diu: ‘Ja la vas tirar llarga’, i amb la mateixa naturalitat, l’emigrant respon: ‘PCHS, quaranta-vuit anys’. El caràcter auster i fatalista del castellà presideix aquesta novel·la curta. I amb ell la pobresa i escepticisme d’una regió que sap gran el seu passat però viu les estretors i duresa de el present amb enteresa. Lògicament, les evocacions de l’emigrant durant la seva estada a Sud-amèrica van dirigides cap a la seva infància, els seus contactes amb el medi natural, inalterable al llarg dels anys i les petites històries de el lloc.
Miguel Delibes afirmava que el seu Velles històries de Castella la Vella encarnen tot el meu amor per la natura i per la regió on he nascut i viu, Castella, país d’agricultura pobra i homes durs i resistents (El meu món i el món, 1969). Per a l’autor: L’ànima de Castella està en ella, que no és fàcil traçar un esbós de la Castella àrida, espectacular per la seva absència d’espectacle, una Castella immutable al llarg dels segles.
L’autor mai va ocultar la seva predilecció per aquesta novel·la curta rural, on l’acció camina a lloms dels crancs, els perdigons, les avitardes i el matacà.
PROGRAMA
Texto El pueblo en la cara Canción El agua
Texto Aniano el cosario Canción La torre en guardia
Texto La pimpollada del páramo Canción El pino
Texto Los hermanos Hernando Canción La siega del pan
Texto El teso macho de Fuentetoba Canción Al salir el sol
Texto Las cangrejadas de San Vito Canción La flor del agua
Texto La Sisinia, mártir de la pureza Canción La Sisinia, mártir de la pureza
Texto Los nublados Canción El Santo Dios
Texto A la sombra de los enamorados Canción Las galas
Texto El matacán del majuelo Canción Danza prima
Texto Un chusco para cada castellano Canción Gozos para pedir agua
Texto Grajos y avutardas Canción Romance de Catalina
Texto Las piedras negras Canción ¿Dónde vas Alfonso XII?
Texto El regreso Canción Muerte de Pepito
Emilio Gutiérrez Caba – actor
Actor consagrat en cinema, teatre i televisió, procedeix d’una de les sagues familiars més reconeguts dins de l’àmbit de la interpretació. Va néixer durant una gira teatral; tota la seva família s’ha dedicat sempre a el teatre i a el cinema, pel que la seva infància i adolescència van transcórrer en un ambient que va determinar la seva vocació artística.
Compta amb una trajectòria artística de mig segle entre els seus treballs sobre l’escenari i davant els focus de les càmeres de la petita i la gran pantalla. La seva carrera com a actor professional comença el 1962, quan realitza la seva primera gira amb la companyia de l’actriu Lilí Murati, fins que el 1968 formés la seva pròpia costat de María José Goyanes. Des de 1963 compagina la seva tasca en el teatre amb treballs reconeguts dins el món de l’cel·luloide, on suma ja més de 80 títols entre els quals destaquen “La Comunitat”, d’Álex de l’Església per la qual va rebre el Goya a millor actor de teatre en l’any 2001 i va repetir guardó un any després amb la cinta de Miguel Albadalejo el cel obert.
Des de 1979 ha estrenat obres d’autors clàssics com: Gil Vicente, Calderón, William Shakespeare, Joyce i Juan Ruiz d’Alarcón, i no ha deixat d’intervenir en peces d’autors contemporanis com Álvaro de l’Amo, Jorge Díaz, Fermín Cabal i Juan García Larrondo . El 1996 va interpretar el personatge de Don Diego a El sí de les nenes, de Moratín, i el 1998 va estrenar una obra que va recórrer tot Espanya durant gairebé quatre temporades: La dona de negre.
El 2003 va estrenar al teatre El príncep i la corista, en què va estar acompanyat per María Adánez, i el 2008 l’obra La mort i la donzella, al costat de Luisa Martín. En la seva carrera cinematogràfica, en què va debutar el 1963, acumula ja més de vuitanta pel·lícules. El seu primer paper important va ser en Nueve cartas a Berta (1966), de Basilio Martín Patino, destacant després en altres pel·lícules com La caça (1965), de Carlos Saura, on va interpretar a un jove que assistia a una cacera en què tres homes grans, interpretats pels actors Alfredo Mayo, Ismael Merlo i José María Prada, feien servir les seves armes disparant-se entre ells.
Emilio Gutiérrez Caba s’ha caracteritzat per ser un gran defensor de el món de la cultura i de les arts; ha pres part, entre d’altres activitats culturals, a la Biennal Internacional de Poesia que es va celebrar el 1987 i on va recitar, al costat d’altres artistes espanyols, una sèrie de poemes. A més, ha afegit al seu currículum professional les facetes d’escriptor de relats i guions i la preparació d’una biografia familiar.
Luís Santana – baríton
És un dels més respectats del panorama líric espanyol és especialista en Rossini i en cançó de cambra espanyola.
Ha actuat a les millors sales de concert i teatres d’Espanya. També ha realitzat concerts memorables a les principals catedrals davant els Reis d’Espanya i ha estat convidat a cantar al costat del llegendari Orfeó Donostiarra en presència de Sa Majestat la Reina Sofia.
Ha format part dels concerts Homenatges a Victòria dels Àngels, Teresa Berganza, Cristóbal Halffter, Antón García Abril i Pedro Lavirgen. Ha realitzat gires amb Nati Mistral i Paco Valladares
Ha cantat en la inauguració de “Les Edats de l’Home “de Toro i Cuellar al costat de Ainhoa Arteta, així com en la inauguració de la tardor musical Soriano i el Festival Internacional de Ubeda, Festival “Trobades amb Rosa Torrespardo “.
Juntament amb Paloma Gómez Borrero, ha realitzat actuació per totes les fundacions de Santa Teresa de Jesús, a les ciutats Roma, Milan, Nàpols, Pescara, Torino, Catània, Com, Parma, Bologna, Modena, Toulon, París, Viena, Lisboa,
Kíev, Lviv, Donetks, Odessa, Londres, Moscou, Sofia, Bucarest, Frankfurt, Berlín.
Ha interpretat diversos rols d’òpera com Malatesta, Fígaro, Sharpless, Germont, Belcore, Tinent Morales, Enrico, Marcello, Pin, Tio Salvaor, Dandini, Taddeo, entre d’altres.
L’han dirigit les batutes més prestigioses, ha compartit escena amb els més grans cantants espanyols i estrangers, i compositors de la talla d’Antón García Abril, Cristobal Halffter, Miquel Ortega, Miquel Manzano, Juan Duran, Javier Centeno, Santiago Baez, David Rivas, Ernesto Monsalve, Manuel Comesaña, Manuel Millan, Jesus Legido, Victor Carvajo, i un llarg etc …. Han escrit per a la seva veu.
En l’actualitat té un recital amb el periodista Luis del Olmo sobre Miguel Hernández, i amb motiu del 120 aniversari de Federico García Lorca prepara una gira juntament amb Ian Gibson.
En el seu afany de recuperació de músiques perdudes ha fet al costat d’Antonio López la integral de veu i piano d’Antonio José i Federico García Lorca, així com la integral de cançons de Zorrilla i Campoamor.
Ha gravat dos discos, un sobre temes de la seva Castella de l’Ànima, i un altre de cançons amb textos de Santa Teresa de Jesús.
Posseeix la medalla d’or “Artista Prokofiev” de la casa natal del compositor, així com la medalla de plata dels amics de l’Òpera de Lleida.
FRANCESC BLANCO – piano
Nascut a Palma de Mallorca el 1970.Va començar els estudis de piano al Conservatori de Balears i el 1993 finalitzà el Grau Superior de piano amb les màximes qualificacions al Conservatori de València, després d’estudiar amb Emili Muriscot a Palma i amb Ramon Coll al Conservatori del Liceu de Barcelona. Posteriorment cursà estudis de perfeccionament amb Imre Rohmann durant dos anys al Mozarteum de Salzburg. Ha realitzat nombrosos concerts tant com a solista o en distintes agrupacions de cambra, posant esment els darrers anys al repertori per a piano a quatre mans i dos pianos actuant a les Illes Balears (Auditorium i Teatre Principal de Palma, solista a les temporades de l’Orquestra Simfònica de Balears en 1994, 1997 i 2000, i a gairebé tots els festivals de música clàssica de Balears: Festival d’Hivern, Concerts a l’Herba, Festival Internacional de Deià, Festival Internacional Antoni Lliteres, Festival Internacional d’Eivissa, Clásicos del Siglo XX de la Fundació March, Cel.la F. Chopin de Valldemossa, Serenates d’Estiu de Son Servera, Setmana de Música de Felanitx, Concerts de Primavera d’Inca), Catalunya (Auditori de Caja Madrid, Cripta Gaudí, Auditori d’Horta-Guinardó, Ajuntament i Mercat de Música de Vic) , Itàlia (Associació F. Chopin de Caserta i Gira per Umbria), Àustria (Mozarteum i Schloss Leopoldskron de Salzburg) i Alemanya (gira amb la Deutsch-Französische Kammerorquester), Festival de primavera de Sofia (Bulgaria), Festival Carniola i Festival Tartini d’Slovènia. Ha enregistrat per a Ràdio Nacional, Catalunya Música i TVE-Balears i com a integrant del duet Blanco-Cortès ha editat dos Compact-Disc. El primer per al segell ONA Digital, amb primers enregistraments mundials d’obres de Tintorer, Samper, Mas Porcel i Guinovart i el segon amb obres per a piano sol i la primera edició mundial de l’integral per a piano a quatre mans de F. Chopin per a segell Unió Músics. Ha enregistrat un CD amb primers enregistraments mundials de la música pianística de Pere Tintorer per a segell Unió Músics. La reedició de la discogràfica La ma de Guido el 2004 d’aquest CD va ser candidat al premi al millor intèrpret de música clàssica als “Premios de la música de la Academia de las Artes y las Ciencias de la música”. Ha actuat com a solista amb la Camerata “Sa Nostra”, Vlaamsee Academy, Orquestra Simfònica de Balears, Deutsch-Französische Kammerorquester i Kammerphillarmonie Baden-Württemberg, interpretant obres per a piano i orquestra de Bach, Mozart, Chopin, Saint-Saens, Poulenc i Bartok.
Ha produït i participat a nombrosos concerts pedagògics: el 2001 “El carnaval dels animals” de C. Saint-Saëns. El 2004 el montatge de l’espectacle “Pere i el llop”de Prokofieff i des de 2006 les produccions d’òpera en català “La Flauta Màgica” i “Les noces de Figaro” de Mozart així com “El barber de Sevilla” de Rossini, “Hansel i Gretel” de Humperdicnck i “El cas dels 3 porquets” de Mozart han aconseguit un gran èxit entre els escolars de Balears. Ha guanyat diversos premis com a solista de piano i en música de cambra arreu de Balears.
Ha treballat amb cantants com Ketevan Kemklidze, Eduardo Aladrén, Markus Schäfer, Zoran Todorovich, Ana María Sánchez, Enric Martínez-Castignani, Assumpta Mateu, Lluís Sintes, Vicenç Esteve, Maia Planas, Montse Melero, Ulrich Wand, Frédérique Sizaret, Marisa Roca, Waltraud Mucher, Josep Miquel Ribot, Fanny Marí, Tomeu Bibiloni, Joana Llabrés, Antonio Aragón, etc.
En el terreny docent, ha estat professor de piano, de música de cambra i actualment d’acompanyament de cant del Conservatori Professional de Música de Mallorca des de 1996 i també profesor del Conservatori Superior de Música i Dansa de les illes Balears de 2005-09.