Arantxa Calvo – soprano, Dina Nedeltcheva – piano,
Marta Ambrós – piano, Ines Perez- violí,
Rosa Canyellas – violoncel
Orfeó l’Harpa d’Inca. Dir: Margalida Aguiló
Teatre Xesc Forteza (Palma) 6 de MARÇ 19:00 h. Preu: 6 €
Venda anticipada: Teatre Xesc Forteza. Tel 971710986
Dones interpreten dones. Programa: obres de Fanny Mendelssohn i Clara Schumann. 5 tercets per a cor de dones, peces per piano a 4 mans i piano sol, lieder per veu i piano, obres per a piano i cordes.
Arantxa Calvo – soprano
Neix a Mallorca. Als onze anys d’edat entra a formar part del Cor infantil i l’Aula teatral infantil del Teatre Principal de Palma, després d’uns anys promociona al Cor Juvenil i posteriorment arriba al Cor titular intervenguent com a corista en quatre Temporades d’òpera. En 1996 realitzà la seva primera intervenció lírica a la Temporada d’òpera en el paper de petit nen de l’òpera La flauta màgica de Mozart al costat de cantants com Josep Bros i Milagros Pobladors sota la direcció musical de Friederich Haider repetint el role l’any següent amb Carles Ponsetí.
L’any 1998 inicia els seus estudis de cant amb la professora Joana Llabrés en el Conservatori Superior de música de les Illes Balears compaginant al mateix temps els estudis de piano. Durant els anys d’estudi al conservatori illenc interpreta diversos papers en les òperes produïdes per l’Aula de cant, alguns d’ells son: Pamina a La flauta màgica de Mozart o Venus a King Arthur de Purcell. També realitza al Teatre Principal de Palma com a solista cantant el Glòria de Vivaldi, Magnificat de Bach al corpus de Palma baix la direcció de Fernando Marina, acompanyada de la Camerata Sa nostra. Realitza al any 2007 l’ ópera Turandot amb el paper Dama de Turandot al Pati de la Misericordia amb l’ orquesta sinfónica de Balears sota la direcció musical de Francesc Bonnin. També realitza l’ ópera de Elisir d’ amore al role de Gianetta al Casal de Peguera sota la direcció de Francesc Bonnin, a la temporada d’òpera 07/08 de Palma de Mallorca realitza el role de Teresa de “Marina” E.Arrieta al Teatre d’ aquesta localitat.
Després de realitzar els cinc primers anys de carrera decideix traslladar-se al Conservatori Superior de música del Liceu a Barcelona on la tutoritza la mestra Enriqueta Tarrés. Una vegada finalitzat el grau mig amb les millors classificacions és admesa en el grau superior del mateix conservatori obtenint una beca i a l’ any 2008 finalitza els seus estudis superiors tutoritzada per Enriqueta Tarrés. A més amplia la seva formació assistint a diferents cursos de: tècnica vocal, interpretació, melodia francesa, melodia alemanya, òpera i sarsuela, escena lírica, fonètica e idiomes; rebent classes magistrals d’artistes com: Joan Pons, Ruth Falcon, Kamal Khan, Jaume Aragall, Ana María Sánchez, Dalton Baldwin, Miguel Zanetti, Viorica Cortez, Robert Expert, Manuela Soto i Giga Diaz.
De llavors ençà ha ofert recitals com solista en prestigiosos auditoris i espais com (Palau de la Música Catalana, el Cercle del Liceu, Manac, Sala Manuel de Falla a Madrid o Patio de la Infanta a Saragossa, Teatre Principal de Sabadell) i col·laborat amb importants entitats als seus programes culturals com (Caja Madrid, La Caixa, Macba o Agbar). Ha estat guanyadora d’ un cicle de concerts del Concurs El Primer Palau oferint una actuació com a solista al Palau de la Música Catalana amb la Orquestra Nacional de Càmera d’Andorra (ONCA) sota la direcció de Marzio Conti. Recentment ha guanyat el terce premi al Concurs Montserrat Caballé – Bernabe Martí patrocinat per Ibercaja. Una beca d’ alta especialització a l’ asociació d’ artistes, ejecutants i musics AIE (Madrid). Ha estat guanyadora del concurs Joves músics de Catalunya 2007 amb dues modalitats: Millor cantant i primer premi (Guanyadora absoluta del concurs), també guanyadora del segon premi del concurs internacional de cant “Germans Pla” (2007) realizat al Teatre Municipal de Balaguer.Guanyadora del concurs de cant Joan Massià (2008) realitzat a l’ Escola Superior De Música de Catalunya. Guanyadora de la beca d’ ampliació d’ estudis de cant dels amics de l’ópera del Teatre Real organitzat per Juventuts musicals de Madrid (2008). Guanyadora del premi especial a un cantant catalá destacat al concurs internacional de cant Jaume Aragall (2008), gràcies al premi de millor cantant catalá destacat realitza dues actuacions amb orquestra com a solista una al Teatre principal de Sabadell i un altre al Palau de la Música Catalana.
Actualment esta realizant estudi de perfeccionament a la ciutat de New York amb les Pofessores Cindee Sanner i Lorraine Nubar.
Dina Nedeltcheva – piano
Neix a Plovdiv (Bulgaria) el 1983. Inicia els estudis musicals a l’edat de 4 anys. El 1995 es trasllada a Espanya i segueix els estudis al Conservatori de les Illes Balears sota la tutela de Joan Moll i Miquel Estelrich, on finalitza el Grado Mitjà.
Ha participat a classes magistrals impartides per Roberto Bravo, Andrzej Jasinski, Nelson Delle-Vigne, Ludmil Anguelov, Paolo Giacometti, Albert Atenelle, Paul Badura-Skoda, Almudena Cano, Joaquín Soriano, Pierre Reach, Sergey Dorensky, Karl-Heinz Kämmerling, Bruno Canino, Pascal Roge i Alicia de Larrocha.
És guanyadora de varis primers premis: Marisa Montiel (Linares); Rotarct Club- Palma de Mallorca; Miquel Ballester i Serra; Palmañola, Joventuts Musicals de Sóller. Ha obtengut el 2n premi al Concurso Internacional de piano “Ciudad de San Sebastián”(2004), 2n premi al Concurso Permanente – “Juventudes Musicales de España”(2004), el 1r premi al Concurso “Eugenia Verdet” (Catalunya)(2004), 2n premi al Concurso “Piano-Junior” de Barcelona(2005), 1r premi i premi a la millor interpretació de música espanyola al VII Concurso de Piano “Ciudad de la Línea” (2006), 2n premi “Mozart” a la Universidad de Mozarteum (Salzburg) el gener del 2007 i 3r premi al “Concurso de Solistas” de la II Edición de los Cursos Superiores de Música de la Fundación Unicaja aMálaga(2010).
És membre del Trio Tríptic (violí, violoncel i piano). Amb aquesta formació cambrística ha obtengut varos premos: primer premi al Concurs Art Jove (Balears), segon premi a Juventudes Musicales de Vinarós (Castellón), tercer premi al Concurso de Música de Cámara de Terrassa, segon premi al Concurso de Música de Cámara de Manresa i Medalla d’Honor al Concurso Internacional de Música de Cámara (Trío) María Canals de Barcelona.
Ha estat convidada per la JONDE a varis encontres de música de cambra (León, Sevilla…). Ha col.laborat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i l’Orquesta de Extremadura. El setembre de 2010 interpreta com a solista el concerto de Ravel en Sol Major junt a l’Orquesta Joven de la Sinfónica de Galicia a l’Auditorio de León.
Ha participat a varis cursos d’especializació musical: “Las sonatas de Beethoven” de Charles Rosen, “Interpretación de la música para teclado de Bach” de Paul Badura-Skoda, “Análisis musical” de Teresa Catalán.
Ha oferit recitals a Bulgaria, Espanya, Austria i Alemanya. Ha actuat al Festival per a Joves Intèrprets de Passau – Munich, Festival “Pau Casals”, Festival Internacional de Música clásica de Deià, Festival Chopin de Valldemossa, Festival de Andratx, Festival “Rafael Orozco” de Córdoba, Festival de Música de Puigpunyent, Festival “Fesmon” (Moncada – Valencia), Festival de Música de Costitx, Sala María Cristina de Málaga, entre altres.
Ha finalitzat els seus estudis amb Matrícula de Honor al Conservatori Superior de Música de Badajoz amb el professor Ángel Sanzo, amb qui completa la seva formació junt a Ireneusz Jagla i Mariana Gurkova.
Cursa durante dos anys (2006-2008) estudis de Postgrau a la Universidad de Salzburgo (Mozarteum) sota la tutela del Professor Peter Lang i Pavel Gililov.
Marta Ambrós - piano
Nasqué a Palma de Mallorca l’any 1975 i al conservatori estudià el grau professional de piano amb María Jesús Salvà. Durant tres anys perfeccionà els seus estudis amb Ireneusz Jagla i, posteriorment ingressà al Conservatori Municipal Superior de Barcelona, on acabà el grau superior amb Paula Torróntegui.
Ha realitzat cursos amb Miquel Farré, James Lisney, Laurent Cabasso, Emilio Molina, Maggie Cole, Paul Badura-Skoda, Ramon Coll…etc.
L’any 2000 fou guardonanda amb el Primer Premi de la modalitat de cambra del concurs Art Jove, juntament amb el contrabaixista Xisco Aguiló.
Ha col.laborat amb diverses formacions de cambra, tant amb el piano com amb el clave com la Camerata Sa Nostra, La Mantuanella, Il Gioco Diafano, Trio Scherzo…
Des de fa uns anys és pianista acompanyant dels assajos de “El Messies Participatiu” organitzat per la Fundació La Caixa. Amb l’esmentada entitat, va col.laborar durant tres anys en la realització de concerts pedagògics per les Illes amb el trio de cambra Biedermeier.
Dins de la seva tasca com a pianista acompanyant cal destacar la seva participació en els cursos per a joves intèrprets de corda a Cabra (Còrdova), organitzats per l’escola de mètode Suzuki “Cuatro cuerdas” (Madrid) o la tasca com a pianista acompanyant per a estudiants de cant i de violí del Conservatori Superior de Mallorca durant el curs 2007-2008.
Actualment és professora pianista acompanyant d’instruments de corda al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.
Ines Perez – violi
Començà els estudis de violí als 8 anys amb el professor Jaczèz Niwelt al Conservatori d’Avilés, Asturias.
Posteriorment continua els seus estudis amb Ricardo Duato a Palma de Mallorca, on realitza concerts de solista amb l’orquestra del Conservatori Professional de les illes Balears i amb Aula’98 a l’Auditorium de Palma junt amb Ricardo Duato, així com concerts a diversos festivals de música de cambra amb el Trio Mersibemoll, amb el qual guanya el Premi extraordinari de fi de grau.
Continua els estudis superiors entre el Real Conservatorio de Musica de Madrid i el Conservatori Superior de les Illes Balears, amb els professors Ana Comesaña, Jose Manuel Alvarez Losada i Sergey Teslya.
Ha realitzat vàries col.laboracions amb orquestres com l’Orquesta simfònica de les Illes Balears, Orquesta Nacional de Navarra, Orquesta Lírica de València, Orquesta Nacional de España i Orquesta del Principado de Asturias.
És exmembre de la Jóven Orquesta Nacional de España.
Actualment resideix a Astúries, rebent classes del Mestre Amayak Dourgaryan.
Rosa Cañellas - violoncel
Actualment resideix en Essen, Alemanya, on realitza un master de violoncel barroc a la Folkwang Hochschule amb el profesor Markus Möllenbeck. Realitzà una ampliació dels seus estudis superiors a la mateixa universitat durant dos anys amb els professors Christoph Richter i Alexander Hülshoff. Amb anterioritat realitzà els estudis de violoncel al Conservatori Superior de Musica de les Illes Balears amb els professors Marçal Cervera, Sergi Boadella i Carmen Valcarcel finalutzant el Grau Superior amb les màximes qualificacions al Real Conservatorio Superior de Madrid sota la direcció del professor Angel Garcia Jermann. Aiximateix, rep els consells de la professora Maria de Macedo durant un any.
Entre les Classes Magistrals a las que ha assistit com alumna activa destaquen “Música en Compostela”, Curso Universitario Internacional de Música Española 2003 amb el professor Marcal Cervera, Curso Internacional de Música Isaac Albéniz 2002 amb els professors Marcal Cervera i Sergi Boadella, V Fórum de Violonchelos de España 2004 amb la professora Maria de Macedo, VI Fórum de Violonchelos de Espanya 2005 amb Ángel García Jermann, en el qual obtingué una beca com a millor alumna del curs, V Festival Adriático de Música de Cámara (Italia) amb el professor Andrew Smith (USA), II Academia Internacional de Música de Palma de Mallorca amb Jordi Savall i el V Curso Internacional de Música Instrumental 1998 amb el mestre Herre Jan Stengenga.
Des de fa un any, és membre del Trio Tríptic, amb el qual ha estat galardonada amb un primer premi al Concurs Art Jove (Balears), segon premi a Juventudes Musicales de Vinarós (Castellón), tercer premi al Concurso de Música de Cámara de Terrassa, segon premi al Concurso de Música de Cámara de Manresa i Medalla d’Honor al Concurso Internacional de Música de Cámara (Trío) María Canals de Barcelona. Aiximateix ha participat a direfents festivals com el “Festival Internacional de Música de Deià” i “Conciertos de verano del Palau March”, a Palma de Mallorca.
Obté el primer premi als concursos “Art Jove” 2005 en la modalitat de solistes de música clàssica i el concurs de violoncel “Miquel Ballester I Serra” 2005. El 2005 és sel.leccionada pel concurs per actuar com a solista interpretant el concert en Do Major de J. Haydn amb l’Orquestra del Conservatori Superior de las Illes Balears així com per actuar dins del “Ciclo de Conciertos del Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid” interpretant les “Variacions sobre un tema Rococó” de Tchaikovsky.
Aiximateix, Rosa Cañellas és membre regular de les formacions cambrístiques “Camerata Deià”, “Camerata Adriática” i la Companyia Barroca “Terpsicore”, con las que participa en varias ediciones de Festivales com “Conciertos de Verano del Centro Cultural de Andratx” ( Mallorca) , “250 Aniversario del nacimiento de Mozart” al Palau de la Música de Valencia, “Festival de Música de Cámara del Adriático” a Bonefro-Termoli (Italia), Festival de Música de Cámara “Per un amico” a Cortanova-Lago de Como (Italia) i el Festival de Música de Cámara de Monteroni D´Arbia a Siena (Italia).
Igualment ha col.laborat amb el prestigiós Quartet de Corda holandès “Parkanyi Quartet”, així com amb el quartet “Paracelsus” d’Austria. Amb l’Orquesta Europea Mediterránea, “Camerata Sa Nostra”, Orquesta Sinfónica de las Islas Baleares “Ciutat de Palma”, Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de música de Balears i la Jove Orquestra de les Illes Balears.
Orfeó L’Harpa d’Inca. Directora: Margalida Aguiló
L’orfeó L’Harpa d’Inca va ser fundada l’any 1920 per Miquel Duran. Han estat els seus directors més destacats el músic inquer Jaume Albertí, en una primera etapa, i, més recentment, Miquel Aguiló. Des de l’any 1983, l’orfeó forma part de la Federació de Corals de Mallorca.
Tot i que el seu àmbit d’actuació és, normalment, l’illa de Mallorca, també son de ressenyar diverses sortides que la coral ha realitzat a l’exterior: a Menorca l’any 1990, a Eivissa l’any 1991 i 1997, a Salamanca l’any 1992 i a Galícia l’any 1995.
El seu repertori comprèn tant música popular com polifonia de diferents èpoques, i des de concerts a capella a altres amb orgue, piano o orquestra. Els darrers anys ha treballat algunes obres per a cor i orquestra de cambra. També és una tasca prioritaria de l’orfeó l’estudi de la música de autors inquers, com Antoni Torrandell i Bernat Salas. L’any 1998 L’Harpa d’Inca participà en l’edició del disc compacte dedicat a l’organista i compositor Bernat Salas, dins el marc de la Nit bielenca organitzada per la Fundació ACA. Més recentment, per les festes patronals d’Inca del 2001, L’Harpa ha realitzat una incursió en el món de la sarsuela, amb un concert amb solistes vocals, cor i piano, de fragments d’aquest gènere.
Actualment ‘es una coral d’uns quaranta cantaires, i la seva directora és Margalida Aguiló.